Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армията трябва да участва и в охраната на морската граница, твърди депутат от ГЕРБ

13 януари 2015, 11:12 часа • 16722 прочитания

Освен охраната на сухопътната ни граница, на дневен ред стои сигурността на морската ни граница. Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус” народният представител от ГЕРБ Пламен Манушев, който е член на Комисията по отбрана.

Гранична полиция и Вoенноморските сили трябва да си взаимодействат в охраната на морската граница, тъй като тя е изключително важна по отношение на бежанския поток. Народният представител обясни,  че това ще бъде поставено на обсъждане в парламента.

Манушев посочи, че има три системи за наблюдение на морето: едната е на МВР, другата е на ВМС, третата е на Министерството на транспорта. Те обаче те повече си пречат, отколкото си помагат.

"Усилията бяха насочени и смятам, че трябва да продължат да се насочват към интегриране на тези системи и за изграждане на център за морски суверенитет, където наистина ще може да се наблюдава и охранява границата с помощта на всички сили, а те не са много", каза Манушев.

Вече има такива случаи, когато по море идват 100 - 150 души и няма къде да бъдат настанени. „От десетина години тренираме приемане на бежанци в ученията, които се правят съвместно с МВР. Има случаи, в които има масови преселвания на хора. Кой отговаря за това, че не можем да ги настаним?“, заяви народният представител.

Много е важно участието на армията в охраната на държавната граница – сухопътна и морска. На този етап армията ще се включи с логистична подкрепа на сухопътната граница, обясни депутатът. Държавата трябва да използва целия си ресурс от техника, оборудване и подготвени военни, които да съдействат на МВР и Гранична полиция.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес