Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Архитекти, творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника пред НДК

13 януари 2015, 17:03 часа • 29739 прочитания

Именити творци и общественици подновяват борбата за запазване на паметника "1300 години България" в градинката пред НДК в София, научи Actualno.com. Те ще изразят несъгласието си с решението на Столичния общински съвет за премахване на монумента на специална пресконференция в сряда от 10,00 часа в Пресклуба на БТА. На нея ще запознаят обществеността с предложението, което е внесено за отмяна на това решение.

Защитниците на паметника се надяват тяхната идея да бъде разгледана и обсъдена на 22-и януари, когато е сесията на Столичния общински съвет. Пред журналистите в сряда ще застане и академик Светлин Русев, който подкрепя позицията, че монументът трябва да бъде ремонтиран и осъвременен, вместо да бъде премахнат.

"Не би трябвало да събаряме съществуващ паметник, който е свързан с историята на нашата родина. За мен това решение не е добро и не е работещо", обясни в интервю за Actualno.com архитект Борислав Борисов. "Не бива да противопоставяме тези два паметника - за 1300 години България и в памет на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк! Не може единият монумент да бъде разглеждан за сметка на другия. Това разделение, което се получава в обществото ни, включително в творческите среди, във връзка с този дебат за паметника пред НДК не е градивно. Нека София да се развива устойчиво и хармонично без противопоставяния!".

Както е известно, на 18 декември миналата година Столичният общински съвет (с 42-ама "за" срещу трима "против" и 16 негласували) реши монументът да бъде демонтиран и на негово място да бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк. Още тогава, ден преди решението на СОС, от Съюза на българските архитекти и от този на художниците защитиха правото на автора на паметника проф. Валентин Старчев да учасва в определянето на бъдещето му. От групата на БСП пък заявиха, че се срамуват от взетото решение и определиха демонтирането на паметника като "разрушаване, извършвано като талибаните, защото само такива са в състояние да разрушат и паметника на Буда". Освен това те предупредиха, че преместването на този монумент ще струва много по-скъпо на общината, отколкото реновирането му. От групата на ГЕРБ пък обосноваха решението за премахването със статистика от Facebook и проучване на "Алфа рисърч", според които софиянци не харесват този паметник във вида му в момента.

"Част от проблемите идват от това, че паметникът изобщо не е поддържан. На всичкото отгоре, когато е бил открит, е бил с временно покритие на облицовките, тъй като тогава много са бързали и на практика не са могли да стигнат до трайно решение", обясни още архитект Борисов, който е общински съветник от групата на БСП. "А проф. Старчев, който е признат творец не само в България, но и в Европа и в целия свят, има идея за обновяването му и би трябвало да уважим неговото виждане. Той би се съобразил с предложенията на нашите съграждани и на творците за частична промяна на паметника и неговата среда, така че той да се впише хармонично в цялостното преоформяне на пространството в градинката пред НДК".

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С АРХИТЕКТ БОРИСЛАВ БОРИСОВ ЧЕТИ ТУК!

Камелия Александрова
Камелия Александрова Отговорен редактор
Новините днес