Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за незаконен добив на подземни богатства

29 август 2018, 12:17 часа • 2163 прочитания

Антикорупционният фонд сезира прокуратурата за незаконен добив на подземни богатства в областта Конаговски чал, съобщава организацията 

Тя се намира в землищата на селата Дебръщица и Алеко Константиново, община Пазарджик. Екипът на фонда направил проверка на място и изпратил сигнал до Министерството на енергетиката на 23 май.

На място е установено през април и май, че в близост до находището Конаговски чал има временна постройка, телена ограда и надпис "Частна собственост". Ясно се виждал и нарушен терен на масива, който според енергийното ведомство е обект на незаконен добив на подземни богатства.

Източници на фонда твърдят, че фирмата "ЕКО-ХИДРО-90" ООД разполага с разрешително за взривни работи в района от сектор "Охрана на обществения ред и териториална полиция" - КОС, защото е декларирало, че планира да изгради промишлена постройка там. Екипът обаче не се натъкнал на строителни работи в този парцел. За сметка на това жители на района свидетелстват за взривни работи и товарене на инертни материали от околните населени места. Фондът разполага и с фотографии на случващото се.

В отговор Министерството на енергетиката съобщава, че дейността на фирмата в Конаговски чал е била предмет на проверка, извършена от служителите на ведомството на 21 март. Министерството е установило, че мястото, на което се намира хидравличен верижен багер, с който се извършва товарене на скална маса, попада в границите на находището.

По време на проверката на управителя е съставен констативен протокол и му е указано незабавно да прекрати незаконната дейност. В писмото от Министерството на енергетиката се твърди, че ведомството вече е предприело действия по налагане на административно наказание съгласно Закона за подземните богатства.

Фондът обаче напомня, че с промените в Наказателния кодекс от края на 2017 г. е създаден нов член (240а), според който добивът на подземни богатства без концесия е не само законово нарушение, за което следва да се наложи административно наказание, а и престъпление.

Видно от отговора на енергийното ведомство е, че при извършената проверка на 21 март в находището Конаговски чал се установява незаконен добив на подземни богатства, а на управителя на "Еко-Хидро-90" ООД е указано да го преустанови незабавно. Към момента на установяване на нарушението промените в Наказателния кодекс вече са влезли в сила. Това е и причината фондът да сезира прокуратурата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес