Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Андреев: Контрол от държавата и нова техника, за да няма втори случай като "Ораново"

18 август 2013, 17:26 часа • 9519 прочитания

Случилото се в мина "Ораново" не трябва да се повтаря, трябва да се вземат най-добрите мерки, за да няма други подобни инциденти. Това заяви инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара, съобщава БГНЕС. 

По повод днешния Ден на миньора от Българската минно-геоложка камара изнесоха данни за случващото се в сектора. Изпълнителният директор на камарата напомни, че със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев беше създадена работна група, в която участват както представители на МИЕ, МТСП, така и служители на ГИТ, експерти от БМГК и учени, които вече близо месец заедно анализират нормативната уредба. До края на август те трябва да предложат промени в нормативната база, с които да се създадат предпоставки да се повиши нивото на безопасност в мините. 

"В България има мини, които са пример в световното минно производство от гледна точка на безопасност на труда, те правят всичко възможно, за да може миньорите да бъдат обезопасени. Към това трябва да се стремят всички фирми в минната индустрия", коментира Андреев. От БМГК подкрепят проверките на ГИТ във всички фирми в този сектор. "Като доброволна браншова организация ние насърчаваме нашите членове да се сертифицират и да прилагат най-добрите практики в сферата на безопасността", подчерта изпълнителният директор на камарата. От БМГК са предложи на правителството 15 мерки за подобряване на бизнес средата в сектора. 

Председателят на Българската минно-геоложка камара инж. Лъчезар Цоцорков съобщи, че през последните години се намалява травматизмът в сектора, но той се дължи главно на инвестициите в подотрасъл "метални руди". Над 80 % от инвестициите в отрасъла се правят именно при производството на метални руди. Най-малко са инвестициите в модернизации, екология и безопасност на труда във въглищния отрасъл, добави Цоцорков. 

През 2010 година трудовите злополуки в сектора са били 191, докато през 2012 те вече са 162 т.е за две години трудовите злополуки са намалели с 15 %. През миналата година смъртните случаи в мините са били 4, обясни Цоцорков. 

Никой няма да оспори, че трябва повече контрол от страна на държавата. Трябва и подобряване и осъвременяване на остарялата нормативна уредба. Трябва да се реши и въпросът с минно-спасителните служби. Сега отново този въпрос е на дневен ред. Най-вероятно в минните райони ще се натоварят органите, отговарящи за пожарната безопасност и защитата на населението, да се окомплектоват и за минно-спасителна дейност, коментира още Цоцорков. 

Според него концесионните такси в България са съпоставими с тези в другите европейски държави. Ако държавата иска да изгони инвеститорите в Румъния може да увеличи концесионните такси, коментира Цоцорков. 

Синдикалните организации в сектора предупредиха, че напрежението сред миньорите не е намаляло и продължава стачната готовност. В стачна готовност сме, назрява стачна обстановка в целия бранш, обясни инж. Валентин Вълчев, председател на независимите миньорски федерации към КНСБ. В мините в цяла Югозападна България се подготвят или вече са започнали съкращения и намаления на заплатите. 

Очакват се намаления на състава с около 20 %, с около 20 % вероятно ще се намалят и заплатите, коментира Вълчев. В мината в Перник последните изплатени заплати са били с 16 % по-ниски от предишните получени възнаграждения. Очакваме в края на септември втори блок на ТЕЦ "Бобов дол" да заработи, но ако това не се случи, може да има още съкращения, призна председателят на миньорската федерация. Той за пореден път повдигна темата за цената на въглищата в България. Няма по-евтини въглища в Европа, отколкото в България. Всеки добит тон въглища в Мини Марица изток носи загуба на дружеството от 3 лева, заяви Вълчев. 

Във въгледобива не се инвестират достатъчно средства за здравословни и безопасни условия на труд, а хората са най-ценното на дружествата и трябва да работят при по-добри условия, коментира Вълчев и напомни, че държавата все още не е ратифицирала конвенция 176 на МОТ, свързана именно с безопасните условия на труд. 

Инж. Владимир Топалов, председател на миньорската федерация на КТ "Подкрепа" за пореден път предупреди за опасност от фалити в минния отрасъл. Ако стигнем до хипотезата за фалит ще се наложи включването на нови мощности и тогава "Белене" ще стане много актуален проект, коментира той.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес