Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Александър Джартов: Съобщението за тревога е трябвало да се излъчи в тестова среда

01 ноември 2023, 23:17 часа • 1370 прочитания

При вътрешни тестове на системата BG ALERT изпълнителят на софтуера по погрешка е въвел съобщението да се излъчи в реална среда, вместо в тестова, каза директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов пред БНТ.

Джартов обясни, че грешката, която стресна абонатите на един от мобилните оператори по-рано тази вечер, не е нито на МВР, нито на ГДПБЗН. Официално тестовете на системата за ранно предупреждение трябва да започнат на 7 ноември в област Габрово, съгласно предварително утвърден график.

Още: BG Alert обясни кога и къде трябва да има тестове

Александър Джартов допълни, че е разработен интернет сайт, на който се вижда графикът по области кога и къде ще се провеждат тестовете. На 29 ноември е предвидено проверките да завършат с национален тест в цялата страна.

Според директора на пожарната системата предвижда хората и с нови, и с по-стари апарати да имат възможност да получават съобщенията. Начинът, по който се визуализира съобщението, е различен – на тези, които са с операционна система „Андроид" след версия 11 ще се изписва ясно BG ALERT и съответното съобщение.

Още: Сигнал за опасност в цяла България: BG Alert с фалшива тревога

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес