Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ни атакува депутат, действаме както ако ни нападне човек без имунитет

09 януари 2014, 08:00 часа • 26334 прочитания

При атака от народен представител срещу нас, всеки може да реагира така, както би реагирал, ако ни атакува човек без депутатски имунитет. Това заяви бившият син депутат Екатерина Михайлова в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на депутатите единственото, което прави имунитетът им, е въпросът със задържането. Един народен представител може да бъде задържан, без да му е свален имунитетът, само ако е извършил престъпление, за което в Наказателния кодекс се предвижда наказание от 5 и повече години затвор.

Михайлова коментира, че на Летище Варна полицаите не са можели да задържат Волен Сидеров – в правомощията му е да опита да тушира напрежението. Бившият син депутат смята, че законът трябва да бъде променен – защото реално според член 69 от Конституцията депутатът не носи отговорност за изказани свои мнения и думи. Михайлова припомни, че по времето на Търновската конституция депутатите са имали неприкосновеност само по време на сесиите на Народното събрание.

Председателят на Народното събрание може и сам да вземе имунитета на депутат, ако в двуседмичен срок той не го стори сам, потвърди Михайлова. Тя припомни, че имунитетът на Сидеров беше свален след инцидента на АМ „Тракия”, когато лидерът на „Атака” се забърка в сбиване. Неговият шофьор удари друг участник в движението по магистралата след вербален скандал.

Михайлова извади и декларация на Народното събрание от 2006 година. В нея дословно пише, че извършеното от Сидеров е брутална хулиганска проява. Тя е продължение на недопустими постъпки на Сидеров, в които прозира пълно пренебрежение към обществото и реда. Смайваща е арогантността, с коят лидерът на „Атака” се изкарва жертва на атентат – такова поведение е недопустимо. Тази декларация е подписана от Тройната коалиция, включително БСП и ДПС.

Депутатският имунитет отдавна се използва не по предназначение – народните представители често показват картите си, за да не бъдат спирани, завърши Михайлова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес