Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Акция в Испания срещу руската мафия

16 декември 2020, 14:49 часа • 3034 прочитания

Националната полиция на Испания задържа 23-ма души по подозрение, че са прали пари на руската мафия, съобщи ведомството.

Сред арестуваните са 8 руски граждани, двама украинци, един гражданин на Казахстан, един на Алжир, а останалите са испанци, казаха от пресслужбата на Националната полиция.

От там заявиха, че това е най-голямата операция срещу „мафията от Източна Европа” през последните 10 години „заради високото йерархично ниво на задържаните”. Членовете на групировката са се занимавали с корупция и „внедряване в държавни институции”.

Организацията е планирала да контролира ключови сектори на испанската икономика и да проникне в държавните институции с помощта на юристи, чиновници, политици, бизнесмени и компютърни хакери”, се казва още в съобщението.

Разследването е започнало през 2013 г., когато испанската полиция установява, че „руската мафия е засилила своята активност в Испания, използвайки страната като отправна точка за пране на пари на престъпни организации от държави от бившия Съветски съюз, инвестирайки парите, получени от престъпна дейност по цял свят, в бизнес” в Испания – основно в дискотеки, ресторанти и недвижими имоти по испанското крайбрежие.

Лидерите на групировката са извършвали съмнителни банкови операции, вкарвали са в Испания пари в брой, използвали са кухи компании и фалшива самоличност.

По време на проведените в Аликанте Мадрид, Тарагона и Ибиса обиски е иззето оръжие, 300 000 евро в брой, 16 автомобила, диаманти, криптовалута. Запорирани са многобройни банкови сметки и активи за милиони евро, предават РИА новости, цитирани от БГНЕС.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес