Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ „Козлодуй“ намеква, че може да преосмисли за делото „шамар“

12 януари 2024, 19:10 часа • 9468 прочитания

В позиция, изпратена до Actualno.com, от АЕЦ „Козлодуй“ намекват, че може да преосмислят за делото, заведено срещу Наталия Станчева и майка й Йорданка Кулинска с иск за обезщетение от 500 000 лева.

То е в Окръжния съд на Враца, където държавната компания настоява да получи обезщетението за „недобросъвестно поведение и злоупотреба с права“, както и за „разпространяване на невярна информация“ от страна на двете жени. Все още не е насрочено, защото последното разпореждане по него към обвиняемите е да предоставят на съда определени документи, за които те са били уведомени в началото на тази година. Когато изтече едномесечният срок за това, ще бъде насрочена и дата за делото по същество.  Още: АЕЦ "Козлодуй" иска обезщетение от 500 000 лв. заради неудобни за централата въпроси и сигнали

Искът е заведен от предходното ръководство на АЕЦ „Козлодуй” през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др. 

Настоящото ръководство на АЕЦ „Козлодуй”, след като се запознае и анализира всички обстоятелства около случая, ще вземе решение, гарантиращо законните интереси и репутацията на Дружеството, както и в съответствие с добрите практики във връзка с достъпа до информация.

В дейността си ръководството на АЕЦ „Козлодуй” убедено следва принципите на откритост и прозрачност и дълбоко уважава правото на служителите си и на гражданите да бъдат информирани“, сочат в своята позиция от Атомната централа.

Още: АЕЦ "Козлодуй" иска обезщетение от 500 000 лв. заради неудобни за централата въпроси и сигнали

Станчева е подала над 70 заявления по ЗДОИ до различни институции, малко над 40 от тях само до АЕЦ „Козлодуй“. След тях е отправила и десетки сигнали до близо 40 държавни контролни и други органи.

Припомняме, че от Програмата за достъп до информация и Асоциацията на европейските журналисти окачествиха делото като SLAPP – или т. нар. дело „шамар“. Още: АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от заведено дело "шамар" за половин милион, призовават ПДИ и АЕЖ  

Двете неправителствени организации призоваха „АЕЦ Козлодуй” ЕАД да се откаже от иска. „Причините са две – не е допустимо държавна институция, фирма с държавно участие, независим регулатор и т.н. да води дела „шамари“ срещу граждани. На второ място, шансовете „АЕЦ Козлодуй” да спечели това дело изглеждат нищожни. Основната функция на контролираното от държавата дружество е да произвежда електроенергия в полза на потребителите, а не да харчи средства за покриване на съдебните разноски по такива предизвикани от него дела“, сочат от организациите, които публично защитиха Станчева и майка й.

Справка в Търговския регистър сочи, че действително ръководството на АЕЦ е сменено.

Искът е входиран във Врачанския окръжен съд на 24-ти юли миналата година. Към онзи момент изпълнителен директор е Георги Кирков. От 16-ти август м. г. представителната власт е дадена на Валентин Николов, който е бил начело на централата между 2012 и 2013 година, но е в Съвета на директорите от август 2023-та.

Георги Кирков също остава член на Съвета на директорите. Освен двамата с Валентин Николов, в директорския борд от една година са още Ива Николова, Свилена Николова и Илия Илиев.  

Още: АЕЦ "Козлодуй" да се откаже от заведено дело "шамар" за половин милион, призовават ПДИ и АЕЖ

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес