Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат Миглена Михайлова: Ромите трябва да се включат като преброители

13 ноември 2020, 10:32 часа • 2175 прочитания

Ромско гражданско сдружение приканва ромите също да се включат като преброители. Удълженият срок за набиране на преброители изтича на 16 ноември.

През 2011 година реалният брой на ромите у нас не е бил отразен адекватно в преброяването, поясни пред БНР Миглена Михайлова от движението „Постоянна ромска конференция“.

Сред причините тя открои страха свободно да се декларира етнически произход. „Това е т.нар. стигматизация в нашето общество по отношение на ромската общност.“

Събираните данни оказват влияние върху планирането и финансирането на различните обществени услуги, например в здравеопазването и образованието. Те са нужни на държавата, за да разпределя правилно публичните ресурси, аргументира се Михайлова.

Според юриста ромската общност като част от българското общество трябва да участва и да бъде ангажирана „в този труден за държавата процес“.

Събират се данни, които биха могли в следващите години да подобрят ситуацията в ромската общност и в цялото общество, подчерта Миглена Михайлова.

Според нея финансовият аргумент не е водещ при заявилите желание да се включат представители на ромската общност.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд ще се проведе между между 22 януари и 15 февруари догодина. Най-мащабното статистическо изследване у нас се прави на всеки десет години.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес