Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокат: Идеята да се отнеме кола заради алкохол и наркотици, е чист популизъм

12 април 2022, 08:03 часа • 2112 прочитания

Идята за отнемане на автомобила от нарушителя е стара, но е чист популизъм и кризисен пиар на прокуратурата. Напрактика е хубаво човек преди да говори, първо да мисли, а преди да пише, първо да чете.

Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия адвокат Емануил Йорданов.

"Хубаво е тези, които повдигат отново въпроса, да погледнат решението на Конституционния съд от 2021 г. То обяснява много ясно за конфискацията на превозни средства. В решението на съда се казва, че юридическите гении на ГЕРБ са неграмотни. Представете си, че автомобила е лизингов - как ще конфискуват колата, която е на фирмата?", аргументира се той.

"Всяка мярка, която ще доведе до намаляване на жертвите на пътя, е добра", каза от своя страна Илия Тодоров от Асоциация на пострадалите при катастрофа. 

"Когато си употребил алкохол или наркотици и сядаш зад волана, е умишлено престъпление, защото ти си със съзнанието, че извършваш нарушение. Това не е като катастрофата, която се случва изневиделица", заяви още Тодоров.

"В същото време обаче една мярка, за да има превантивен ефект, трябва да е приложима и неизбежна. Идеята за отнемане на автомобили има много нюанси. Например автомобила на нарушителя може да не е негов. В този случай мярката не може да се приложи. Така че това трябва да се прецизира, ако изобщо е възможно да се налага такава мярка", коментира той.

ОЩЕ: Всички нови коли в ЕС с тестер за алкохол от 2024 година

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес