Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

71 години от спасяването на българските евреи

10 март 2014, 07:51 часа • 15992 прочитания

На 10 март еврейската общност в София ще отбележи 71-годишнината от спасяването на българските евреи и ще почете паметта на жертвите на Холокоста, включително и на 11 343 души от Северна Гърция и Югославия, депортирани в нацистките лагери на смъртта.

От 11:00 часа пред мемориалната плоча, намираща се до сградата на Народно събрание, ще се проведе възпоменателна церемония. В нея ще участват председателят на българския парламент Михаил Миков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти, български евреи, спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста, народни представители, представители на дипломатическите мисии и на български и международни институции, неправителствени организации, ученици и граждани.

Представителите на "Шалом" ще поднесат венци и цветя пред паметника на Димитър Пешев в градинката на църквата "Свети Георги Победоносец" в София и пред паметната плоча на дома, в който е живял Димитър Пешев в София.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес