Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

36 години от атентата край жп гара "Буново"

09 март 2021, 10:10 часа • 3520 прочитания

Днес се навършват се 36 години от атентата край жп гара „Буново“. На тази дата през 1985 г. в 21.31 часа бомба, поставена от турски терористи, избухва във вагона за майки с деца на влак № 326 по линията Бургас - София в района на гара „Буново“.

В атентата загиват седем души (сред тях две деца на 12 и 13 години). Девет души са тежко ранени. Две от жертвите са глухонеми деца, избягали от своя пансион, за да си идат вкъщи. Други две деца са ранени. При това само по случайност взривът избухва на гарата, а не - в тунела. Заради маневра на гара Златица влакът закъснява две минути. По разписание той преминава през Буново в 21.30 часа, а в 21.32 навлиза в тунела.

На мястото на инцидента пристигат министрите на вътрешните работи и на транспорта. Вагонът е откачен. Шест часа жертвите и ранените се извозват в околните градове, а останалите пътници са подложени на строга проверка от страна на органите на реда - кой и кога си е закупил билета, къде се е качил и с какъв багаж. Едва тогава влакът продължава своя път към София. По брой на жертвите това е най-големият железопътен атентат в българската история.

Половин час след взрива в Буново избухва взрив във фоайето на хотел "Сливен" в града, при който са ранени двадесет и трима души. Извършителите на терористичните актове принадлежат към нелегалната организацията, наречена „Турско националноосвободително движение в България”.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес