Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

229 мигранти трябва да си тръгнат от лагера в Харманли, но няма къде да отидат

30 юни 2017, 08:00 часа • 2031 прочитания

229 мигранти с вече получен статут имат срок до днес, 30 юни, да напуснат лагера за бежанци в Харманли. На улицата обаче остават и семейства с деца без документи и без пари. Нито една община не е заявила готовност да приеме някого от тях. У нас все още не се работи за интеграцията на получилите закрила.

„Началникът на лагера дойде и каза: „След Рамазана да ви няма“. Питах го: „Къде да отида – имам жена и две деца, нямаме документи, нямаме пари?“. Той каза: „Не ме интересува, ако искаш, хващай гората“, разказа Саид Рахмани, цитиран от bTV, чието семейство е било предупредено, че трябва да напусне лагера преди две седмици.

Друго семейство от Афганистан, на което също е отказан статут и в момента обжалва пред съда, също е подканено да си тръгне.

От ръководството на лагера отричат да са гонили чужденци без статут. Твърдят, че само сирийските семейства, които вече са получили международна закрила, са в предизвестие да напуснат лагера. Срокът изтича днес.

От Агенцията за бежанците подчертават, че капацитетът на центъра няма да се увеличава „Няма да бъдат изкарвани насила“, уверили от РПЦ Харманли.

В момента в лагера в Харманли живеят 836 души. От тях 252 имат статут, но само 229 са предупредени, че трябва да си търсят нов дом.

Actualno.com припомня, че хуманитарният статут е вид закрила, която се предоставя на лица от държава, чиито граждани те не са. По българското законодателство съществуват четири вида закрила - убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут и временна закрила.

Правната регламентация на предоставянето на хуманитарен статут в Република България се съдържа в Закона за убежището и бежанците, приет през 2002 г. В глава втора на този закон са посочени видовете особена закрила, като в чл. 9 е посочен именно хуманитарният статут. Съгласно чл. 9, ал. 1: „Хуманитарен статут се предоставя на чужденец, принуден да напусне или да остане извън държавата си по произход, тъй като в тази държава е изложен на реална опасност от тежки посегателства, като: 1. смъртно наказание или екзекуция; 2. изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание; 3. тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.“

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес