Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2020-та в 20 карикатури - най-доброто от Прас-Прес

24 декември 2020, 12:00 часа • 32659 прочитания

През 2020-та в Actualno.com по традиция излизаха чудесните карикатури на Прас-Прес. Затова решихме да разкажем за годината с най-доброто от Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви и останалите художници от изданието. Ето как изглеждаше тя:

Започнахме годината хазартно. И както заяви Васил Божков в едно емблематично интервю, вероятно последното, дадено на българска територия, "малко са тръгнали безпардонно". Безпардонното набра скорост -  от края на националната лотария до началото на "Българско лято".

 

После много бързо стана ясно, че се е задал много сериозен природен катаклизъм. Не коронавируса - още бе средата на февруари, когато се надявахме, че това ще ни се размине както всяко по-голямо световно събитие. Ставаше дума за урагана "Гешев", който започна да се движи бурно през бизнеси и институции.

Стигна се и до голямото събитие - коронавируса. Който доказа по ужасен начин ефекта на пеперудата - някой в Китай изяжда прилеп и няколко месеца по-късно в България вече няма тоалетна хартия.

Малко по-късно нещата обаче загрубяха. По думите на премиера скоро трябваше да се окажем в Ада и с препълнени морги. Каза го през април, а ставаше дума за ноември, и съответно през април се взеха мерките, които трябваше да се вземат през ноември, но не се взеха. Объркано е, затова, в една картина:

Някъде към май нещата стояха по долуописания начин. Всеки се е втренчил в броячите на коронавируса и ги следи от сутрин до вечер и от брифинг до брифинг. Някъде по това време главният герой на брифинга каза, че "Яко ще измрем", от това яко го отнесе, и после яко се оказа, че е познал.

През това време годината се разгръщаше като поредната, в която качествената журналистика може и трябва да се докаже. И ето как се доказа:

Постепенно коронавирусът започна да тъне в забвение. Нещата взеха да изглеждат не чак толкова страшни, намеси се здрав балкански оптимизъм, "Корона чао" и убеждението, че са ни стресирали прекалено много за глупости. Героите на предишния ден бяха внезапно понижени и свалени от доверие, а премиерът охотно обяви на доц. Мангъров, че би му пуснал, ако е жена, понеже види се, и на Борисов му бе писнало от короната.

През това време обаче станаха други интересни работи. Едно шкафче се оказа пълно с евро, предпазено с пистолет, някаква дама го бе посетила, нащракала и изтипосала. Пак проблеми. Но не остана гражданин, който да не разбере коя е основната финансова институция в страната. А именно:

Ще кажете, че на фона на тези проблеми това, че "Отнесени от вихъра" го отнесе заради расизъм не е кой знае какво, но ако е така, ние твърдим, че разбирате от изкуство точно толкова, колкото онези, които санкционираха легендарния филм. Но всъщност подобен процес протече не само в изкуството, а в свалянето и атаката срещу десетки паметници в Щатите.

Годината ще бъде запомнена и с едно качествено изменение на обръщението - от другари и другарки до мисирки и тулупи - благодарение на човека от БАНкя, отново.

Стигна се до прословутото акостиране на Христо Иванов пред сараите на Доган - едно ужасно изнервящо властта упражнение, което доведе до много главоболия и почти никакви санкции, разбира се. Но вероятно единствената възможност за санкция си остават изборите.

Изведнъж се оказа и че прокуратурата има по-специално отношение към Президентството. И че е готова веднага да нахлуе вътре, където казват "Мутри вън". 

Ето че вече сме и при протестите. Нещата отидоха бързо на бой. А след боя и към Велико народно събрание - баналното спасение на политическото бездарие, което и този път успя да си свърши работата и да отпусне клапана за няколко възлови седмици.

По едно време започна да го отнася "Панорама" и да се причакват различни гости след интервютата там. Но най-красиво стана, когато всички разбрахме, че вече ще има една нова телевизия, тя ще се казва "Джипка ТВ" и прякото включване от нея ще изглежда така:

Наградите обаче не спираха. И ако видите този списък с орденоносци, може да се радвате, че все още нямате такъв - вие сте достоен човек.

Експоненциалният растеж на коронавируса разпадна с друг експоненциален - на егото на премиера. То стигна дотук:

Стигнахме и до момента, в който всички впериха очи в изборите за президент в Щатите. А ето как карикатуристите видяха резултата от изборите:

През това време обаче нещата пак здраво загрубяха и се оказа, че, видиш ли, коронавирусът ще има втора вълна, пък ние цяло лято си мислехме обратното. И видиш ли, няма много линейки, но пък няма и много болнични легла - за сметка на това обаче няма лекари. Цялото нещо - по средата на политическата криза. Здраве да е.

Излъчи се и един прословут репортаж за ужаса със спешната помощ и лекарят, който ще занимава за Щутгарт, след последния му работен ден. Това някак си се върза със слогана "баценанка", а карикатурно изглеждаше така:

И за финал, годината най-сетне се изниза, като всички искат просто да я заметат от съзнанието си и да я забравят колкото се може по-бързо. И като казахме заметат, ето какво още може да се изчисти:

С тази последна карикатура завършваме този преглед, а вие винаги може да следите творбите на Прас-Прес, които публикуваме и в Actualno.com. 

ttps://i.actualno.com/actualno_2013/upload/2019/01/09/0223727001547021228_big.jpg
Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес