Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 000 тръгват на поход срещу ACTA в България

01 февруари 2012, 07:58 часа • 13083 прочитания

Масов протест срещу приемането на ACTA в България се готви следващия уикенд. Близо 20 000 души вече се обединиха във Фейсбук срещу решението на властта да приеме и подпише тайно договорката за контрол в интернет, съобщиха за Actualno.com участници в групата.

Протестът е планиран за 11 февруари от 11:00 до 16:00 часа, а организатори са AnonymousNetwork.

Началната точка са Пилоните до НДК. Шествието тръгва в 11 часа с начална точка Пилоните на НДК, бул. Витоша - бул. Тодор Александров - пл. Независимост - бул. Цар Освободител - крайна точка пл. Народно събрание.

Протест ще има и във Варна и Бургас, като се очаква и други градове да се включат. 

"ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) е международен договор, подписан от 22 страни, сред които и България. Официално, целта му е да се бори срещу неправомерната употреба на защитени продукти в интернет, но реално ще доведе до цензура в последната истински свободна среда", коментират организаторите.

Протестът е част от световния ден за протест срещу АСТА. Ще има протести в повечето европейски държави.

"Носете си собствени плакати, но нека бъдат само свързани с АСТА. Няма да допускаме никаква друга политическа агитация. Ще се раздават хартиени маски на Anonymous преди протеста на всички участници като част от хореографията на самия протест", призовават организаторите.

Какво е АСТА и защо хората против? 

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес