Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 млн. лв. за нови униформи и кубинки на граничните полицаи

18 март 2016, 11:55 часа • 8154 прочитания

Около 5 милиона лева ще бъдат дадени за екипировка на граничните полицаи. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на днешния парламентарен контрол. Тя отговори на въпрос на депутата от БСП Иван Иванов, който попита за битовите условия при изпълнението на служебните задължения по охраната на границата.

Бъчварова обясни, че условията са тежки, но осигуряването на отопление и дрехи са от първостепенно значение. „В момента се изграждат пътища и се подобряват условията“, изясни министърът.

Тя уточни, че през 2015 г. са били поискани близо 5 милиона лева за допълнителна екипировка на полицаите в страната. „От тях 2 млн. лева отидоха за нуждите на граничарите“, обясни Бъчварова. По думите ѝ тази година ще бъдат отпуснати 5 млн. лева само за нуждите на "Гранична полиция".

Министърът посочи още, че за всички гранични полицейски управления са снабдени с палатки и фургони. „Осигурен е сигурен и изправен транспорт“, добави тя, като уточни, че са обявени 2 обществени поръчки за ремонт на автомобилите, с които граничарите се придвижват.

В репликата си депутатът от БСП обясни, че с изявлението си министърът е потвърдил за тежките условия по границата. „Надявам се министър-председателя да не спре и тези обществени поръчки и хората да останат без дрехи и транспорт“, къде на шега, къде сериозно каза Иванов. По думите му граничарите могат да ходят и по джапанки, но това не било нормално. „Не можем да очакваме тези хора да вършат адекватна работа в тези условия“, категоричен беше депутатът.

Бъчварова категорично отрече това твърдение, като според нея служителите си вършат работата абсолютно адекватно. „Условията им създават трудности, но те не са непреодолими“, добави министърът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес