Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мая Манолова с жалба срещу "Труд", ЦИК отхвърли жалбата й

29 септември 2019, 16:25 часа • 3709 прочитания

Жалба срещу „Труд медия“ ЕООД в Централната избирателна комисия подаде Мая Манолова - независим кандидат за кмет на Столична община.

В нея се твърди, че в електронното издание на вестник „Труд“ от 26-ти септември и в хартиения брой от 27-ми септември е публикуван материал, озаглавен „Предизборните лъжи на Мая Манолова“ като нова специална рубрика. В нея е уточнено, че „три пъти в седмицата вестникът ще публикува подробна информация за неверните изказвания на госпожа Манолова“. 

Според кандидат-кметът на Столична община изнесените твърдения не отговарят на обективната истина, нарушават изискванията на Изборния кодекс относно воденето на честна и коректна кампания и по-специално чл. 183, ал. 4 ИК, който забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите.

Посочени са следните изречения, фрази и думи:  „лъжи“, „политическото или менталното двуличие“, „говорейки абсолютни неистини“, „пороя от фалшиви твърдения, с които госпожа Манолова залива публичното пространство“, „фигура със сложен политико-ментален комплекс“ и други обидни квалификации и неверни факти и твърдения, които въвеждат в заблуждение избирателите и създават негативни внушения за жалбоподателя като кандидат за кмет на Столична община.

В жалбата се твърди, че е необходимо посоченият материал да бъде обозначен като платен и да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Кандидат-кметът моли ЦИК да постанови решение, с което да установи нарушение на забраната по чл. 183, ал. 4 ИК и да наложи предвидената в чл. 480, ал. 2 ИК санкция  (от 2000 до 5000 лв. б. р.) на управителя на „Труд медия“ ЕООД.
Манолова моли също да се постанови незабавно премахване на материала от електронното издание на вестника и да се спре разпространението на материала „Предизборните лъжи на Мая Манолова“, както и последващо публикуване и разпространение на „специалната рубрика“, посочена в него.

„Централната избирателна комисия намира, че жалбата по съществото си е сигнал за установяване на нарушение на правилата за предизборна агитация“, пише в решението.

Според ЦИК материалът не представлява агитационен материал по смисъла на чл. 183, ал. 1 ИК, тъй като авторът му не е кандидат, партия, коалиция и инициативен комитет като участници в изборите, а от редакцията на в. “Труд“ при упражняване на конституционно признатото право на свобода на словото.

„Ако жалбоподателят се чувства засегнат от разпространен в печатните или електронните медии материал, който го засяга лично той (тя) има право на отговор, като изложи публично мнението си и направи опровержение на твърдяното в съответната медия“, са казва в обосновката на решението.

При проведеното гласуване на предложението за решение не е постигнато необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове.

От 16-те присъстващи в комисията 8 членове са гласували „За“ и 8 „Против“ предложението за решение на Мая Манолова.

Уточнява се също, че решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му – тоест, до сряда (2 октомври).  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес