Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Родопчанин, участник във Втората световна война, закръгли днес 100 години

02 януари 2019, 17:00 часа • 3541 прочитания

Днес Димитър Хаджиев от родопското село Осиково закръгли сто години. На юбилея си той посрещна кмета на Девин Красимир Даскалов, заместник-кмета Владимир Солаков, кмета на Осиково Велин Палигоров и представители на Съюза на ветераните от войните в Смолян.

На столетника министърът на отбраната Красимир Каракачанов бе изпратил почетен знак.

„Да започнем годината с юбилея на столетник е най-голямата привилегия за нас като общинско ръководство и добър знак за община Девин“, каза Даскалов.

Кметът на селото Велин Палигоров подари на рожденика шампанско, шоколадови бонбони и албум на селото.

Това е единственият столетник в района. Имаме много възрастни хора, дано да закръглят и те по един век живот. Бай Димитър е вдовец. Държи се, върви с бастун, но все е на крака, обикаля из селото и ливадите, близките му гледат животни и дядо Димитър им е пръв помощник. Сам мете по двора и изхвърля боклук“, каза Палигоров.

Бай Димитър от дете е овчар. Бил е мобилизиран през Втората световна война. Участвал е в битки в Гръцко, а след това частите му били насочени към Унгария.

„Когато разказва за войната, винаги плаче. Тъжно му е, защото от всички фронтоваци, с които е поддържал връзка, само той е останал жив“, разказват близките му.

Дядо Димитър има 5 дъщери и един син. Радва се и на 9 внука.
Цял живот бил трезвеник, не пуши, храни се със селска храна и е живял при стриктен режим на ядене и спане.

През гостите си столетникът разказа спомени от войната със сълзи на очи. Ясно помни как ги посрещнали майките на гарата, как тогава някои от майките и невестите разбирали, че ги няма вече синовете и мъжете им. Убеден е, че това никога няма да забрави.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес