Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожари помрачиха Великден в Смолянско, отнеха два живота

18 април 2023, 13:32 часа • 3079 прочитания

Пожари в жилищни сгради помрачиха светлите Великденски празници в Смолянско. Единият отне два живота - на майка и син в чепеларското Павелско. В Смолян се запали апартамент и трима души - майка, баща и дете, са в болницата с обгазяване.  

Двама души са открити изгорели в опожарена къща в чепеларското село Павелско. За пожара е подаден сигнал от съседи около 23.30 ч. вечерта между неделя и понеделник на тел. 112. Когато екипът на пожарната пристига на мястото, пламъците вече били обхванали и съседна къща.

Изгорели са две къщи, пристройка навес и лятна кухня. Само една от къщите е обитаема. Именно в нея са открити овъглени майка и син – на 63 и 29 години.

„Снощи към 22 - 22,30 часа майка ми и баща ми - Ирина и Борис, усетили пушек. Веднага видели от къде е и се притекли да видят какво става с още двама комшии. На Гълчо къщата горяла. Извадили една жена с леки изгаряния по ръцете и косата, била в шок и не знаела какво се случва. Ваня се казва, приятелка на Ангел Груев. Цялата къща в пушеци, баща ми влиза наново да вади още хора, ако има. Едната врата запъната с нещо тежко - тялото на Мара (Мария Груева), майка му на момчето. Предполагам се е задушила от дима. Поради силните пламъци и пушеци не е успял да избута вратата и да влезне... Три пожарни, линейки от Чепеларе, Пампорово, Смолян гасили пожара до сутринта. Намерили са и тялото на момчето на 29 г. изпепелено... Кошмар и трагедия! Съболезнования на близките!“, написа Костадинка Найденова в социалната мрежа. Още от Смолян: Дрога с етикет откриха в смолянски магазин

Ангел работел в Нареченски бани. Огнеборците успели да спасят от пламъците приятелката му, която е в болница.

Майката Мария Груева загубила съпруга си по-рано. Миналата година в София починала и дъщеря ѝ, известна юристка. Оттогава тя се грижела за трите внучета, останали сираци след смъртта ѝ.

"Към този момент не можем да изключим никаква версия, защото много щети е нанесъл пожара и изисква сериозен анализ. При огледа е присъствало и вещо лице от пожарната, за да се изясни причината за пожара. То ще изготви пожаротехническа експертиза. Може да е случайно събитие, може да е човешка небрежност, не изключваме и умишлен палеж, което на този етап е най неподкрепената версия. Заведено е досъдебно производство. ", каза окръжният прокурор Недко Симов пред „24 часа“.

През нощта на 16-ти април мъж, жена и дете са приети в болницата на Смолян след пожар в апартамент от жилищен блок на ул. "Острица".

Сигналът за пожара на шестия етаж подали съседи към 4 часа сутринта. Пожарникарите извели трима души от апартамента, които са се надишали с отровните газове. Тримата са в болницата, без опасност за живота.

Всички живущи в блока били евакуирани, докато гасят, но вече са по домовете си.

Пожарът тръгнал от кухнята, където е изгоряло всичко. Пламъците изпепелили цялото обзавеждане и дограмата, опушени са стените в съседните стаи. Засегнато е и таванското помещение над апартамента.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес