Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основният превозвач в Смолян спира автобусите за селата

13 август 2019, 16:30 часа • 15402 прочитания

"На 12 август получихме писмо от „Рожен Експрес“ АД, че от 15-ти този месец спират автобусните линии от селата към града и обратно. Днес и утре провеждам срещи с другите фирми, за да поемат те линиите". Това заяви кметът на Смолян Николай Мелемов, предаде кореспондентът на Actualno.com.

„Поради неизпълнение на подписаното споразумение от 15 януари 2019 г. между община Смолян и "Рожен Експрес" и по разпореждане на собственика на дружеството, считано от 15-ти август, спираме изпълнението на маршрутните разписания от общинската транспортна схема", се казва още в писмото.

„Аз съм направил справка  - 230 000 лева са им изплатени от януари месец. Всичко сме им плащали по споразумението, според което общината им доплаща до 7000 лева на месец и това е направено“, категоричен е градоначалникът. По думите му дружеството изпада в несъстоятелност, имат запорирани сметки от техни кредитори.

„Ние не може да носим отговорност за управлението на това дружество, в което имаме миноритарен брой акции. Как може с около 15 автобуса да държат близо 100 човека персонал!? То отдавна е в тежко състояние“, коментира Мелемов. 

В годишния финансов отчет на „Рожен Експрес“ Ад пише, че дружеството покрива 100% от транспорта на селата, 80% от извънградските превози и 50% от градския транспорт. Загубата само за миналата година е на стойност 281 000 лева при разходи за 2 266 000 лв. и приходи от 1 985 000 лева.

Средно-списъчният брой на персонала е 82 души, със средна месечна заплата от 682 лева.

„Ръководството счита, че ще продължи да развива основната си дейност – транспортни услуги, като през следващите отчетни периоди ще запази позициите си на основен превозвач в община Смолян. То предвижда покупката на допълнителни бройки градски автобуси с двигатели на метан, отговарящи на екологични изисквания. Освен това дружеството ще кандидатства по европейски програми за изграждане на нова автобаза, модерен автосервиз, както и търговски център“, се сочи още в годишния доклад.

На 8 февруари 2018 г. е сключен договор за покупко-продажба на всички акции, притежавани от „Феста Холдинг“ АД. Те са купени от „Терис Къмпани“ АД за 5 481 397 лв.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес