Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Младежи със специални потребности от пет държави творят с кристали в Мадан

16 август 2019, 10:17 часа • 6295 прочитания

По проект за младежи със специални потребности, на Мадан гостуват доброволци от България, Турция, Македония, Италия и Испания. Те изработват сувенири и картини от кристали и кристален прах, с които ще бъде направен базар на празника на миньора в Мадан следващата седмица, съобщава кореспондентът на Actualno.com.

Базарът е с благотворителна цел, като спечелените пари се даряват на Рехабилитационния център за деца със специални потребности в Мадан, уточни менторът на групите Десислава Атанасова-Венкова.

Фестивалът на родопския кристал се провежда за трета година в Мадан. Той е част от проекта „ReStArt“ с продължение две седмици, чийто координатор е Емилия Георгиева. Вечерите се посвещават на съответните нации, в които гостите представят своята култура. В него участват младежи до 30-годишна възраст като заедно с асистентите са 55 души. Те са от неделя в Мадан, каза Венкова.

В изработката на творби от кристали участват както младежите, така и граждани, които проявяват солидарност към инициативата. Идеята е всеки да може да допринесе за организирането на фестивала, а от друга страна арттерапевтичните ателиета да са център на социализация и социална чувствителност към хората със специални потребности.

Не само младежи със специални потребности, а и колекционери на кристали участват във фестивала. Подготвя се късометражен филм със заглавие "Аз, моя милост и Солидарността", който ще бъде разпространен в България и страните партньори.

Той ще съдържа информация за възможностите, които Европейският корпус предоставя, подкрепени от личния опит, мнения и заключения на доброволците и членовете на сдружението.

Участниците ще дадат съвети на младите хора как да се грижат за бъдещето си, докато изграждат обща европейска културна и образователна среда.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес