Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Златоград Мирослав Янчев: Най-голямата ми болка беше, че убеждавахме в полза на санирането, а те не вярваха

21 ноември 2017, 16:55 часа • 3483 прочитания

Най-голямата ми болка беше, че обикаляхме жилищни блокове да убеждаваме хората в ползата от санирането, а те не вярваха, че е в техен интерес. Въпреки песимизма, с който ни посрещаха тогава, сега всички виждат, че проектите са успешни, заяви кметът на Златоград Мирослав Янчев днес. Той представи резултатите от изпълнението на 13 проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“.

Със средства от програмата са изпълнени мерки за енергийна ефективност в 4 обществени сгради и 9 частни жилищни блока на обща стойност приблизително 3 млн. лв. с ДДС. Изцяло обновени с евросредства са сградите на Районната полиция, на Граничната полиция, на Пожарната, а също на Районния съд и Районната прокуратура. Всяка от обществените сгради е със свой запазен стил и бяла на цвят.

Най-компрометирана от четирите сгради била пожарната. „Имаше конструктивни проблеми. Тя пропадаше и можеше да има тежки последствия в бъдеще“, каза кметът. По проекта на тази сграда е направено земно укрепване – сондиране и инжектиране на циментови разтвори, топлинно изолиране на външните стени, пълна подмяна и топлоизолация на покрива, ремонт на ВиК и електрически инсталации, дренажи. Бюджетът на проекта е 291 269 лв. с ДДС. А очакванията са за спестена 60% енергия.

В Районното полицейско управление с изпълнение на дейностите по проекта е постигнат енергиен клас „В“. Бюджетът й е 202 771 лв. Очаква се икономията от въведените мерки да е 42%.

Бюджетът за саниране на Граничното полицейско управление е 111 873 лв. Там също е правено топлинно изолиране, подмяна на дограма с ПВЦ, нов покрив. Там също имало конструктивен проблем, който е решен с проекта. За нея очакват 60% икономия на енергия.

Съдът и прокуратурата в Златоград са в една сграда. Проектът за нея е 302 501 лв. Целта там е постигане на енергиен клас „А“ и 60% енергийни спестявания. „За тази сграда най-важен беше проблемът с дренажната система. При всеки дъжд тя се наводняваше. С този проект й дадохме сигурност занапред“, посочи градоначалникът.

„Деветте жилищни сгради също са готови. Когато правихме план как да изглеждат публичните сгради, се спряхме на идеята цветовете им да са като в Стария град – основно бял, допълнително тютюнев и кафяв“, каза кметът. Общата стойност на вложението в блоковете е 2 млн. лв.

Според кмета във всички санирани блокове е постигнат необходимия клас енергийна ефективност и с приблизително 20 000 лв. са им увеличени пазарните цени след санирането.

Общо 5 млн. лева е бил ресурсът, предназначен по ОПРР за Златоград. Заради скептицизма на домоуправители и живущи в блокове, които отговарят на изискванията, и непожелали да се включат в програмата, два милиона лева били върнати обратно.

Впоследствие, като видели, че блоковете на техни съграждани стават красиви, икономични, че няма да им ги продадат, нито ще им ги отнемат, променили виждането си. В настоящия момент за още 12 блока има споразумения. Проблемът е, че след като неползваните пари са върнати в бюджета на програмата, за спечелването им наново местната управа трябва да се състезава с всички останали общини. Тоест, тези пари вече не са на община Златоград, те са за всички и общините ще се конкурират за тях.

Освен това и правилата са променени – новите кандидати, които са изпуснали сигурното финансиране, сами трябва да платят доклада за енергийна ефективност на съответния блок. Средната му стойност е около 5000 лева.

Кметът Мирослав Янчев каза, че общо по ОПРР и националната програма за енергийна ефективност в Златоград са санирани 20 жилищни сгради. А откак е кмет в общината са изпълнени над 43 проекта на обща стойност над 30 млн. лв.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес