Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възмущение във Facebook: Унищожават архитектурната идентичност на Жеравна

28 май 2015, 15:26 часа • 10756 прочитания

Край със статута в Жеравна на архитектурен резерват. Голямото строителство може да започне! С тези две изречения Facebook страница, посветена на Жеравна, публикува скандално съобщение за пореден случай на застрояване.

Според информацията в понеделник, 25 май, в Жеравна са дошли директорът на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерство на културата (ИОКНМК) Димитрийка Добрева-Ангелова и архитект Димитринка Бакалова, която е работила в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Според информацията в социалната мрежа те разрешават строеж на хотел на парцел, където досега е било забранено да се строи. Парцелът е обозначен с червено на заглавната снимка.

Хората, администриращи страницата във Facebook, твърдят, че към парцела отдавна имало апетити и дори един инвеститор струпал строителни материали. Преди НИНКН обаче е имало думата, докато вече решенията се вземат от ИОКНМК.

Може например да се обособи стара и нова част на селото - както е в много подобни селища в стара Европа. Но нека е по правила, сега това е пълно беззаконие, казват хората.

Actualno.com потърси за коментар г-жа Добрева-Ангелова, но за съжаление тя имаше неотложни служебни ангажименти.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес