Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Сливен комисия ще се занимава с опасните сгради в града

26 април 2016, 14:38 часа • 629 прочитания

Община Сливен е без регистър на опасните сгради. Няма и нормативен акт, който да регламентира воденето на такъв регистър. „На всеки случай и при всеки сигнал се реагира отделно”, обяви кметът Стефан Радев.

„Създадена е седемчленна комисия от общински служители за наблюдаване на негодните за използване или застрашени от срутване сгради“, каза заместник-кметът по строителството Стефан Кондузов. Комисията дава оценка за тяхното моментно състояние.

Това, което затруднява нейната работа, е намирането на собствениците за връчване на предписанието, което те са длъжни да изпълнят.

Когато сградата е паметник на културата се иска специално разрешение от Националния институт за паметниците на културата. В администрацията има регистър на общинските жилища и постоянно се следи за тяхното състояние, пише Topnovini.bg.

Стефан Радев посочи, че всичко се случва много бавно, защото има натрупване на проблемите във времето. Някои сгради са с много собственици и докато се уведомят всички, за да вземат мерки, е нужно време.

Собствениците трябва да изпълнят предписанията на комисията и ако не го направят, едва тогава общината предприема действия. „За този период се натрупват и други сигнали, но нямаме такава статистика колко са опасните сгради във всеки отделен момент”, каза още Радев.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес