Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сливенски квартал се сдоби с първа детска градина

30 октомври 2018, 18:30 часа • 6559 прочитания

За първи път, в квартал "Надежда" в Сливен, в който преобладаващото население е ромско, се откри нова детска градина. Изграждането й стана възможно благодарение на финансиране от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

В момента текат довършителните работи -  доставят се мебелировката и оборудването, оформят се образователните пространства и кътовете за отдих, довършват се санитарните помещения, облагородява се околното пространство, разказа пред Actualno.com Дина Димитрова, старши експерт по предучилищно образование в РУО - Сливен. Засега педагогическият и помощен персонал ще се грижи за близо 80 деца, разпределени в четири групи. Това ще бъдат първите възпитаници на Детска градина „Надежда”.

Освен създаването на детската градина, Интегрираният проект за социално включване на роми и други уязвими групи в град Сливен включва и изграждането на здравно-консултативен център в ромския квартал.

Общата стойност на проекта е 2 милиона 792 хиляди лева. Той се изпълнява от Община Сливен, в партньорство със Сдружение „Ромска академия за култура и образование” - Сливен, Сдружение „Лекари на света - Франция” - клон Сливен и Фондация „Здравето на ромите”.

„Всички ние се вълнуваме, защото започваме нещо наистина ново”, сподели за Actualno.com Катя Вълева, директор на най-новото детско заведение в Сливен. Още преди официалното откриване са осъществени първите срещи с децата и техните семейства. „Ежедневно ги каним на игри в двора на детската градина, посещаваме домовете им, за да се опознаем взаимно. Комуникацията между нас и семействата е прекрасна. Надяваме се, че заедно ще постигнем много добри резултати”, добави Катя Вълева.

Оказва се, че интересът към детската градина е доста голям. И че родителите, повечето от които работещи, сами са заявили желанието си децата им да се обучават в нея.

Тепърва детското заведение ще достигне пълния си капацитет. Проектът предвижда сформирането на шест групи - две яслени и четири за деца от 3 до 6-годишна възраст.

Детска градина „Надежда” официално ще отвори врати на 22 ноември.

Автор: Мариана Иванова

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес