Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурор иска да отпадне забраната за движение на каруците в Сливен

16 септември 2016, 14:33 часа • 1206 прочитания

Да отпадне забраната за движение на каруците в Сливен иска прокурор, съобщиха за Радио „Фокус”-Сливен от Прокуратурата. Милена Радева от Окръжна прокуратура - Сливен е изпратила протест до Административния съд, в който посочва, че забраната противоречи на Конституцията на България. „Разпоредбата се намира в противоречие с чл. 35, ал.1 от Конституцията, съгласно който „Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се предвижва по територията на страната и да напуска нейните предели това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на гражданите”, пише прокурор Милена Радева.

Според нея забраната за движение на каруци ограничава свободното движение на хората в града, които притежават единствено превозни средства с животинска тяга.

„От друга страна, считам, че тази забрана е дискриминационна по отношение на тази част от хората, които поради социалния си статус и ниски доходи могат да използват единствено превозни средства с животинска тяга. За много от тях това е средство за предвижване и работа. Като се блокира достъпът им до града, те нямат друга възможност да преминат от една точка до друга, тъй като следва да преминат през главен път, където е налице законова забрана за тяхното движение”, се още казва в протеста. Прокурор Радева настоява за отмяната на забраната за движението на каруци на цялата територия на град Сливен. Съгласно чл. 47, ал.1 от Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен, се „забранява се движението на пътни превозни средства с животинска тяга на територията на град Сливен”.

Забраната бе приета от Общинския съвет на 26 май тази година, а вледе в сила в в края на юни. Глобите за нарушителита са от 50 до 1000 лева. До заплащането им се конфискуват оглавниците на конете, т.н. „кошуми“.

Делото, образувано заради протеста е насрочено за 12 октомври в Административен съд – Сливен.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес