Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На последна инстанция: Община Сливен не дължи на МОСВ 4 млн. лева по първия воден цикъл

04 февруари 2019, 10:01 часа • 3183 прочитания

Община Сливен няма да връща претендираните от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) 4 милиона лева – финансови корекции по първия воден цикъл на града.

Това е окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС), с което всъщност бе потвърдено предходното - на Бургаския апелативен съд.

Изпълнението на първия воден цикъл на град Сливен, финансиран по Програма ИСПА и Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013, бе съпроводено с огромни спънки и запомнящи се корупционни и политически скандали.

Проектът, стартирал по време на кметуването на Йордан Лечков, бе и първият голям инфраструктуерн проект, преотстъпен от МОСВ за изпълнение от община. Резултатът бе, че близо две години Сливен бе в изкопи и траншеи, а Европейската комисия спря изпълнението на всички европейски проекти на Общината заради съмнения за корупционни практики.

Проектите бяха размразени в началото на следващия мандат – на кмета Кольо Милев, когато бе изготвено и ново проектно предложение за актуализиране и завършване на водния цикъл на град Сливен.

Що се отнася до извършените по първия воден цикъл строителни дейности, изисканият детайлен мониторинг осветли изключително фрапиращи технически и финансови нарушения. Именно те бяха в основата на предявените от МОСВ претенции за над 4 милиона лева. Заради забърканата невероятна институционална, правна и корупционна каша, през последните 10 години периодично избухваха скандали и съдебни претенции за неразплатени суми и неустойки по първия воден проект, предимно с цел финансов и политически рекет върху местната власт в Сливен.

Някои от главните герои във водната сага вече не са между живите, други получиха индулгенции за невинност през съдебната система, трети положиха неистови усилия за излизане от зловонната финансова, управленска и корупционна амалгама и успяха да измъкнат Общината от съдебните искове за милиони и униженията на частното изпълнително производство.

Последният епизод от проточилата се съдебна баталия започна през 2017 г., когато, по инициатива на МОСВ, НАП стартира процедура за събиране на частно държавно вземане в размер на 4.5 милиона лева от Община Сливен. Последва пореден запор върху общинските сметки от частен съдебен изпълнител. Общината протестира разпореждането в законно установения срок и поиска незабавно спиране на изпълнението.

По-късно Сливенският окръжен съд постанови прекратявана на производството и обезсилване на издадения в полза на НАП изпълнителен лист.

Решението бе препотвърдено от Бургаския апелативен и от Върховния касационен съд.

Това слага точка на финансовите претенции и съдебния спор по злополучния първи воден проект на града.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес