Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 от 11 язовири в Сливенско са в списъка на потенциално опасните водни обекти

20 февруари 2016, 16:31 часа • 2156 прочитания

Държавната агенция за метрологически и технически надзор поема контрола на язовирите в страната, който досега се извършваше от областните администрации и общините в България, съобщи за Радио "Фокус" - Сливен инж. Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП" в община Сливен.

„Независимо от това, че контролът минава под управлението и прякото участие на държавната агенция, оперативната защита и постоянната защита си остават задължение на собствениците на водните обекти. Тоест, ние ще си носим ангажиментите и отговорностите, по смисъла на Закона за водите, да поддържаме техническата изправност на тези язовири“, поясни Кънева.

По думите ѝ, на територията на община Сливен има 11 язовира, а 8 от тях са влезли в списъка на потенциално опасните водни обекти и като такива са окомплектовани съгласно законовите разпоредби с аварийни планове. Инж. Снежана Кънева посочи, че на тях ежегодно се извършват проверки. Тя допълни, че към момента на последната проверка няма потенциално опасни за наводнения от тези язовири, които се водят в списъка на потенциално опасни водни обекти.

„Говоря за тези в землищата на Злати войвода, Горно Александрово, Николаево, Старо село и „Елата“, което е над Гавраилово“, уточни Кънева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес