Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първата копка за нови къщи в Хитрино: Бойко Борисов най-много помага на Светата Църква

19 май 2017, 13:00 часа • 2367 прочитания

Церемонията "първата копка" на общо 10 жилища в Хитрино, които ще бъдат построени безвъзмездно от Камарата на строителите, премина в дух на изказване на постоянни благодарности към присъстващия премиер Бойко Борисов. Всеки от проектите е на стойност между 120 000 и 140 000 лева.

Най-очевадна беше благодарността на Светия синод. Представителят му заяви следното: "Министър-председателят Бойко Борисов и кабинетът му са хората, които много са помагали и ще помагат на Светата Църква". Владиката обаче не коментира в детайли защо се стигна до трагедията, както и дали църквата е допринесла с дарения. Заедно със Светия синод имаше и представител на Мюфтийството, който също се включи в своеобразния молебен и също не спомена дали от тази страна има дарения. Освен това Борисов изрично беше посочен за почетен гражданин на Хитрино. В отговор Борисов изрично каза: "Първо искам да благодаря на владиката и мюфтията" и добави, че се надява заедно с Обществения съвет за Хитрино да е ясно и прозрачно за какво отива всеки лев.

Иначе кметът на Хитрино Нуридин Исмаил съобщи, че до 15-20 дни се очаква да са готови разрешителните за строеж по т.нар. фонд „Социална закрила“. Исмаил добави и, че се надява, че през следващата есен Хитрино ще изглежда по съвсем различен начин, с оглед подадените проекти и по европейски програми – за около 20 млн. лева.

Самият Борисов се оплака, че имало "доста бумащина". Той уточни, че няма законов начин да се помогне на незастрахованите имоти, но ще се търсят дарители.

Припомняме, че за пострадалото село бяха отпуснати 10 млн. лева държавна помощ. Общо 26 къщи там станаха негодни за обитаване, след като в края на миналата година дерайлира и избухна цистерна с пропан-бутан.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес