Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборният ден в Шуменска област започна без нарушения и произшествия

01 ноември 2015, 08:16 часа • 2380 прочитания

Изборният ден на територията на Шуменска област започна нормално, без нарушения и произшествия. Без инциденти е протекла охраната на изборните помещения, съобщиха от МВР-Шумен.

До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Към 06.30 часа сутринта секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени от охраняващите ги полицейски служители на председателите на всичките 216 СИК.

За осигуряването на охраната в изборните секции са ангажирани 250 служители на МВР, които отговарят за реда и спокойствието в региона. На разположение са и 14 мобилни групи, като във всяка от тях са включени разследващи полицаи и криминалисти. Те ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. 

Полицейските служители ще извършват своевременни проверки по сигнали за нарушения или търговия с гласове. На телефон 02/ 982 22 32, факс 02/982 56 46 и e-mail izbor@mvr.bg гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

От 27 октомври до момента са получени четири сигнала за нарушения на изборното законодателство и обществения ред, свързани с изборния процес. Сигналите са за първи тур на изборите, не касаят балотажа.

От МВР припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, които носят предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Забранява се изнасянето на избирателните кутии, списъци и бюлетини извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия в предизборния ден, по време на гласуването и преброяването на гласовете и предпочитанията(преференциите). Забранява се изнасянето на бюлетини от избиратели извън изборното помещение. Органите на МВР се намесват за възстановяване на реда при необходимост и при решение на СИК. 

От РД “Пожарна безопасност и защита на населението” Шумен призовават за спазване на правилата за пожарна безопасност в изборния ден. Гражданите, които ще посетят изборните секции трябва да знаят, че не трябва да се пуши в коридорите и помещенията, където се извършва гласуването. При евентуално възникнало запалване или пожар да не се създава паника. Гражданите трябва да запазят спокойствие, по най-бързия начин да напуснат сградата и незабавно да уведомят за инцидента чрез телефон 112. При необходимост да се използват противопожарните уреди, които се намират в сградите и помещенията, където се помещават избирателните секции. Ако спре електрическото захранване да не се ползват свещи, запалки и други открити огнеизточници на осветление, а електрически фенери. 

Всички, които искат да упражнят правото си на вот, но не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да подадат искане в звено на дирекция “Български документи за самоличност” в ОДМВР- Шумен. Работното време днес е от 8.00- 18.30 часа.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес