Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вегетарианците в България се разсърдиха на хитов български сериал

10 април 2017, 12:52 часа

За нас е важно да разберем защо сериозна медия като Нова телевизия накърнява обществения имидж на една голяма група от хора, вече сериозен процент от населението на света – вегетарианци и вегани. С това твърдение-оплакване Българското вегетарианско общество (БВО) пусна отворено писмо, насочено срещу сюжет в хитовия сериал "Откраднат живот".

Става дума за епизод 26 от трети сезон на сериала, в който има случай на застрашено от веганска диета дете. В епизода детето заявява, че яде само соя, зеленчуци и плодове, тъй като те са полезни, и не се храни с млечни продукти, които били алергени. В последствие се оказва, че детето има анемия и сърдечен проблем.

Това е смущаващо твърдение, смятат вегетарианците, които уточняват, че не може да се казва, че анемия може да развие само човек на вегетарианска или веган диета.

"Второто крайно неосведомено внушение е, че хората, които изключват животински продукти от менюто си и хранят децата си растително, консумират само соя, зеленчуци и плодове – тоест хранят се непълноценно и съответно нездравословно.

Следващото, вече патологично внушение е, че стремежът за уж здравословен и природосъобразен живот при вегетарианци и вегани води до маниакално отхвърляне на традиционната медицина и избягване на лекарските услуги, когато здравето им или това на децата им е в опасно за животa състояние.

Обобщено, зрителят остава с впечатлението, че хората, ориентирани към вегетариански и вегански начин на живот, не се хранят пълноценно, което води до анемия и сърдечни заболявания, а не на последно място и до някои по-сериозни личностни и социални “отклонения", пише в писмото.

Българското вегетарианско общество подкрепя позицията си проучване в Китай, съгласно което китайското здравно министерство стартира кампания за намаляване консумацията на месо и млечни продукти като здравна превенция - най-вече срещу коронарна болест на сърцето, инфаркт и диабет. В писмото е представен и клип с Арнолд Шварценегер, в който "Терминатор-а" изброява предимствата на вегетарианството.

“Тъй като месото е основен източник на холестерол, е изследвана връзката между консумацията на месо и коронарна болест… Настоящите препоръки на Американската асоциация за здраве на сърцето наблягат върху по-голяма консумация на плодове и зеленчуци, както и намаляването на консумацията на месо, особено червени меса“ – статия в сайта на Джон Хопкинс, център за обществено здравеопазване относно доклад от проучване на Thomas P. Erlinger, MD, MPH Lawrence J. Appel, MD, MPH, дава друго доказателство за ползата от вегетарианството БВО.

От БВО препоръчват на сценаристите да запознаят зрителите с "изключителното разнообразие от варианти, при които *вегетариански и/или веган режим на хранене повлиява позитивно редица болести". "Може да се помисли и за положителен пример чрез показване на хора или цяло семейство, които правят изследвания и следят здравословното си състояние и това на децата си, като ги учат на основните здравословни принципи на хранене и не на последно място – на етика и морал", казват вегетарианците в България.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес