Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важното, което трябва да знаете за наградите "Златен глобус"

09 януари 2023, 12:35 часа

Тазгодишните награди "Златен глобус" ще бъдат връчени на 10 януари вечерта (6 часа сутринта на 11 януари, източноевропейско време), а събитието ще се проведе в хотел "Бевърли Хилтън", Калифорния. Това е 80-ото издание на събитието, което отличава най-добрите в киното и телевизията според Холивудската асоциация на чуждестранната преса. Вчера бяха връчени наградите и на Националната асоциация на американските филмови критици. Така официално бе даден стартът на "голямото филмово награждаване", което ще завърши на 12 март с връчването на наградите "Оскар".

Ето кои са основните неща, които трябва да знаете за тазгодишните отличия "Златен глобус".

Кои са някои от основните категории с номинации?

За най-добра актриса в ТВ сериал - мюзикъл или комедия, са номинирани: Куинта Брънсън за "Abbot Elementary", Кайли Куоко за "The Flight Attendant", Селена Гомес за "Only Murders in the Building", Джена Ортега за "Wednesday" и Джийн Смарт за "Hacks".

За отличието за най-добър актьор в ТВ сериал - драма, се борят: Джеф Бриджис за "The Old Man", Кевин Костнър за "Yellowstone", Диего Луна за "Andor", Боб Оденкърк за "Better Call Saul" и Адам Скот за "Severance"

Номинациите за най-добра актриса в ТВ сериал - драма, са за Ема Д'арси за "House of the Dragon", Лора Лини за "Ozark", Имелда Стантън за "The Crown", Хилари Суонк за "Alaska Daily" и Зендая за ролята ѝ в "Euphoria".

В категория "Най-добра ТВ драма, сериал" се борят следните заглавия: "Better Call Saul", "The Crown", "House of the Dragon", "Ozark", "Severance".

Носителят на "Златен глобус" за най-добър игрален филм - мюзикъл или комедия, ще се определи от следните заглавия: "Вавилон", "Баншите на Инишерин", "Всичко навсякъде наведнъж", "Вади ножовете 2" и "Идиотският триъгълник". За най-добър филм - драма, ще бъде обявена една от следните продукции: "Аватар: Природата на водата", "Елвис", "Семейство Фейбълман", "Лидия Тар" и "Топ Гън: Маверик".

Режисьорите, номинирани за "Златен глобус", са Джеймс Камерън за "Аватар: Природата на водата", Даниел Куан и Даниел Шайнерт за "Всичко навсякъде наведнъж", Баз Лурман за "Елвис", Мартин Макдона за "Баншите на Инишерин" и Стивън Спилбърг за "Семейство Фейбълман".

Кой ще е водещ на церемонията тази година?

Комикът Джеръд Кармайкъл ще има честта да води тазгодишното връчване на наградите "Златен глобус". В България той не е особено популярен, но в последните години стана един от любимците на американската публика. 

А кой ще е носителят на наградата "Сесил Б. Демил" за изключителни постижения в развлекателната индустрия? Можете да разберете тук! 

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес