Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Линда Еванджелиста проговори за риска от разкрасителни процедури: Няма да крия повече

17 февруари 2022, 15:04 часа

След като един от най-фотографираните хора в света, супермоделът Линда Еванджелиста живеела в страх и срам почти пет години, сега най-накрая е готова да сподели историята си, за да може нейните фенове да почерпят от опита й и да не повтарят нейните грешки.

В тазседмичния брой на People Еванджелиста споделя за емоционалната и физическа болка, която е хвърлила сянка върху живота й през последните години. Тя се е подложила на процедура за "замразяване на мазнините", която е била популяризирана като добра алтернатива на липосукцията. Това нейно решение, обаче, се оказало голяма грешка, защото процедурата я направила "постоянно деформирана" и "брутално обезобразена". Еванджелиста завежда дело през септември за $50 милиона срещу компанията майка на CoolSculpting, Zeltiq Aesthetics Inc., където я обезобразяват. Твърди, че не е в състояние да работи, вследствие на седемте процедури на CoolSculpting от август 2015 г. до февруари 2016 г.

"Обичах да съм горе на подиума. След операцията се плашех да се натъкна на някого, когото познавам", разказва тя през сълзи пред People. "Вече не мога да живея така, в криене и срам. Просто вече не мога да живея с тази болка. Готова съм най-накрая да говоря."

 

 

В рамките на три месеца след въпросната процедура си Еванджелиста започва да забелязва издутини на брадичката, бедрата и зоната на сутиена. Същите области, които е искала да свие, изведнъж започват да се увеличават и дори втвърдяват.

"Опитах се да се справя с проблема сама, защото мислех, че аз не правя нещо, както трябва", казва Еванджелиста. Започна диета и упражнения. "Стигнах до там, че изобщо не се хранех. Мислех, че губя ума си."

През юни 2016 г. тя отива при лекаря си и му споделя, че не е яла от дни и се чуди къде греши, за да изглежда по този начин. Той я диагностицира с парадоксална мастна хиперплазия (ПМХ) и й обяснява, че това няма как да бъде излекувано с диета и упражнения.

ПМХ е рядка нежелана реакция, която засяга по-малко от 1 процент от пациентите на CoolSculpting - процесът на замръзване засяга мастна тъкан и я кара да се сгъсти и разшири. "Това е разстройващата част", казва д-р Алън Матарасо, пластичен хирург от Ню Йорк сити и професор в Нортуелското училище по медицина (никога не е лекувал Еванджелиста). "Пациентите се подлагат на тази интервенция, за да намалят тегло и да изглеждат по-слаби, а всъщност се оказва, че напълняват. И проблемът с ПМХ е, че в някои случаи може да не изчезне. При много обстоятелства засегнатите райони вече не са податливи на липосукция, както биха били първоначално.", добавя още хирурга.

 

В изявление до People, представител на CoolSculpting казва, че процедурата "е добре проучена чрез разглеждане на повече от 100 научни публикации и провеждане на повече от 11 милиона лечения по целия свят" и добави, че всички редки странични ефекти като този "продължават да бъдат добре документирани в информацията coolSculpting за пациенти и доставчици на здравни грижи."

Фирмата CoolSculpting използвала процес, известен като криолиполиза. Процедурата действа чрез поставяне на ролка мазнини между две гребла, които охлаждат мазнината до температура под нулата. Проучванията показват, че лечението може да намали мастните образувания до 20 процента.

"Считам го за безопасно и ефективно лечение, което си струва, харесвано е от много пациенти и им носи удовлетворение", казва д-р Сю Елън Кокс, дерматолог в Чапъл Хил, N.C., който е провеждал клинични изпитвания от името на CoolSculpting и казва, че процедурата е извършвана успешно хиляди пъти.

 

Еванджелиста твърди, че когато лекарят й се е свързал с CoolSculpting за нейния проблем, компанията му е казала, че искат да "оправят нещата" и са предложили да платят за липосукция с хирург по избор на компанията.

След операцията, Еванджелиста е трябвало да носи тесни облекла, пояси и каишка за брадичка в продължение на осем седмици. В противен случай е имало вероятност страничната реакция отново да се появи.

 

"Дори не беше по-добре", казва тя. "Издутините бяха много изпъкнали и твърди. Ако вървя без пояс под роклята, ще започна да кървя, защото мазнините са твърди и се трият помежду си." Добавя още, че не се е гледала в огледалото, защото тотално не е приличала на себе си.

Линда остава позитивна и вярва, че споделянето на травмата й ще успокои други хора, попаднали в подобни ситуации. Категорична е, че няма да крие и да мълчи повече, а ще показва всеки процес от лечението си в социалните мрежи, за да може фенове й да не повторят нейните грешки.

 

Снимки: Getty

Илиана Симеонова
Илиана Симеонова Отговорен редактор
Новините днес