Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истинската история зад номинирания за Оскар "Hacksaw Ridge"

06 февруари 2017, 11:25 часа

Името на Дезмънд Дос е непознато за мнозина - дори за експертите по Втората световна война. Именно неговата история обаче е в основата на номинирания за Оскар филм "Hacksaw Ridge".

Фактите сочат, че на 1 април 1943 г. Дос - кльощав работник в корабостроителница, вегетарианец и вярващ последовател на Църквата на адвентистите от седмия ден, се записва във Вирджиния като доброволец в американската армия. Религиозните вярвания на Дос обаче го правят особен новобранец. Той отказва да носи оръжие, да участва в активни бойни действия и да тренира през съботите - свещения Сабат. В същото време тези убеждения карат Дос да иска да участва във войната като военен санитар.

Невероятната история на обучението и борбата на Дос прави филма на режисьора Мел Гибсън изключително въздействащ, пише Independent.

С навлизането на войната в Пасифика в неговата най-кървава фаза през пролетта на 1945 г., частта на Дос в японския остров Окинава получава заповед да завземе окупираното от японците укрепление Hacksaw Ridge, подходът към което е откъм отвесна скала, висока 120 метра. След жестоки сражения и бомбардировки, на частта на Дос е наредено да отстъпи. Дос обаче решава да остане на бойното поле и с риск за живота си да спасява ранени.

През октомври 1945 г. Дос получава Медала на честта от президента Труман заради това, че сам е успял да спаси 75 души. Дос става първият човек в историята на американската армия, който получава този медал без да е влизал в сражения.

Досега подвигът му не беше познат за широката публика, но причината не е липсата на интерес тя да бъде пресъздадена. Това, всъщност, е решение на самия Дос. "Дезмънд никога не пожела да продаде правата за живота си, не искаше да популяризира историята си, чувствайки че това ще е в противоречие с неговата същност. На вратата му са идвали много хора със всякакви предложения - за книги, филми и други. Той обаче ги отхвърляше с един и същ аргумент - достоверността", заявява продуцентът на Hacksaw Ridge Бил Мекеник.

След дълги преговори със създателите на Hacksaw Ridge обаче, в крайна сметка Дос дава своето съгласие за филма, доволен от достовеността на сюжета.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес