Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Игра на тронове" и "Чернобил" с най-много награди "Еми"

24 септември 2019, 14:45 часа

Сериалът "Игра на тронове" на HBO, по сагата на Джордж Мартин, спечели наградата "Еми" в категорията "Изключителен драматичен сериал", а Питър Динклидж (Тирион Ланистър) получи "Еми" за най-добра поддържаща роля.

„Считам себе си за изключителен късметлия, че съм част от общество, което е толкова толерантно, защото иначе нямаше как да стоя на тази сцена. Изминаха десет години от началото до края на това нещо. Потихме се много, смяхме се много.

Дейв и Дан – минахме през огън и лед за вас, буквално. И бих го направил отново без да ми мигне окото“, каза при получаването на наградата Питър Динклидж и благодари на създателите на шоуто. Всички звезди от култовия сериал излязоха на сцената по време на церемонията, за да си вземат последно сбогом с публиката и бяха изпратени с бурни аплодисменти.

„Игра на тронове“ взе най-много награди на раздаваните седмица по-рано „Еми“ за креативни изкуства (Creative Arts Emmy) - общо 10. Сред тях са отличия за костюми, грим, визуални ефекти, звуков монтаж, каскади, дизайн на откриваща "шапка", музика и др. Така епизодите получават общо 12 награди „Еми" тази година след като получиха рекордните 32 номинации в този сезон. Сериалът се подреди до известни заглавия като "Западното крило" и "Момчетата от Медисън авеню" за най-много спечелени награди в категорията за най-добър драматичен сериал.

Сериалът „Чернобил“, също продукция на НВО, който пресъздава аварията в едноименната атомна електроцентрала през 1986 г., спечели престижните награди „Еми“ в три категории. Петсерийният драматичен сериал бе отличен в престижните за най-добър мини-сериал, за режисура на минисериал и за сценарий.

По време на т. нар. "малки емита" епизодите взеха и 7 отличия за впечатляващото представяне на съветската действителност. Сред тях бе и отличието за най-добър дизайн на продукция (за даден исторически период или фентъзи програма). "Чернобил" получи и наградите за лимитиран сериал за музика, монтаж, звуков монтаж и операторско майсторство.

Сценаристът на „Чернобил“ Крейг Мейзин каза при получаването на наградата, че сериалът показва колко е важна истината и опасността от лъжата.

Сериалът "Флийбег" бе отличен в най-престижните категории при комедиите - за най-добър драматичен сериал, режисура за комедиен сериал и най-добра актриса в комедиен сериал - Фийби Уолър-Бридж. Предполагаше се, че наградата ще грабне Джулия Луис-Драйфус, която вече е печелила 6 статуетки за водеща роля в комедия за сериала на HBO "Вип", но журито предпочете Уолър-Бридж.

Били Портър получи приза за най-добър актьор в драматичен сериал. Той беше награден за играта си в сериала "Поза". Така той стана първият носител на тази награда, който не крие, че е хомосексуалист.

Като най-добра актриса в драматичен сериал бе отличена Джоди Комър („Убивайки Ийв“).

Актьорът Тони Шалуб получи наградата за най-добра поддържаща мъжка роля в сериала - четвъртата му статуетка „Еми", след като през годините е получавал вече три за главна роля за сериала "Монк". Актрисата Алекс Борстайн се сдоби с „Еми" за поддържаща женска роля.

"Историята на прислужницата" (The Handmaid's Tale, Hulu) се сдоби с няколко награди, въпреки че само част от втория му сезон попадна в периода за номинации. Затова се класира само в някои от категориите. Епизодите нямаше как да се състезават за водещите категории, но взеха награди за дизайн на съвременна продукция, както и за гостуващи актьори в драматичен сериал - Чери Джоунс (Холи) и Брадли Уитфорд (командир Джоузеф Лорънс).

Сериалът с най-много технически награди "Еми" - "The Marvelous Mrs. Maisel", отбеляза още две спечелени награди на церемонията, след като на "Еми“ за креативни изкуства (Creative Arts Emmy) взе 6 награди.

Тази година НВО се оказа абсолютен рекордьор. Продукции на компанията получиха 137 номинации и спечелиха 34 награди „Еми“. Така НВО изпревари основния си конкурент „Нетфликс“, които се сдобиха едва с 27 приза.

Пълният списък с наградите вижте тук!

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес