Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диана Димитрова за Костадин Костадинов: Ниското чело и втораченият му поглед ме притесняват

27 юни 2023, 15:04 часа

Актрисата Диана Димитрова отправи хаплив коментар относно симпатизантите на "Възраждане" и техния лидер Костадин Костадинов. Причината бе поредната акция против прожекция на филма "Близо", която се разрази във Варна преди броени дни. Това бе поредната акция на симпатизанти на "Възраждане", чиято инициатива да се спират прожекциите на филма "Близо" започна още в началото на месеца с акция пред кино "Одеон".

Тогава филмът бе част от "София Прайд Филм Фест" - филмов фестивал, предхождащ София Прайд. Последваха още акции в столицата и във Варна.

Диана Димитрова започва своя коментар по темата така: "Като човек, който създава изкуство, като гражданин на Република България, като човек, който приема различията на хората и желаещ да се нарече ''европеец'' съм омерзена от вчерашната акция на симпатизанти на "Възраждане " спрямо прожекцията на филма "Близо" във Варна. Заплахи, грозни думи, и разбира се през това време милицията спинка.

Никога досега не съм изразявала мнение конкретно, но ниското чело и вторачения поглед на вожда им, меко казано ме притесняват и асоциациите в главата ми започват да се появяват."

По-надолу в текста си актрисата споделя много тъжна случка от детството си, когато нейно приятелче се обесва на моста в селото ѝ заради тормоз.

ОЩЕ: Диана Димитрова с кодирана нападка към Ралица Паскалева: Доста години гледах фалшивите сълзи

Ето какво се казва в целия текст, публикуван от Диана Димитрова и придружен от плакат на филма "Близо": "Като човек, който създава изкуство, като гражданин на Република България, като човек, който приема различията на хората и желаещ да се нарече ''европеец'' съм омерзена от вчерашната акция на симпатизанти на " Възраждане " спрямо прожекцията на филма " Близо " във Варна. Заплахи, грозни думи, и разбира се през това време милицията спинка.

Никога досега не съм изразявала мнение конкретно, но ниското чело и вторачения поглед на вожда им, меко казано ме притесняват и асоциациите в главата ми започват да се появяват.

Направих си труда, преди два часа да гледам този ''скандален'' филм, точно заради тази акция. Аз съм доста директна и ще кажа, че това е един от най-смислените филми, които съм гледала. Един от най-дълбоките филми, които съм гледала. И Ви го препоръчвам. Имам и лична история, която се припокрива със сюжета на филма.

Когато живеех в Кайнарджа, мое приятелче, едва в трети клас се обеси на моста в селото. Защото, беше направил малка вересия в магазина. За сладолед и вафли и майка му го преби. Тоест, тя го пребиваше системно. Тошко, беше доста развит умствено за трети клас, чувствителен и различен. Не беше гей, харесваше ме. Беше различен.

Та, видяла съм някакви части от този сценарий в живота си...

Сори, пичове, можете да си избръснете малкия черен мустак, защото центъра на филма, не е изобщо КОНКРЕТНО за гейовете. Той е за нещо много по-голямо. Уви, когато си едноклетъчна амеба, възприятията се свеждат единствено до насилие. Аз съм сигурна, че тези хора, дори не са го гледали... Но повече ме побиват тръпки, че това поведение се толелира.

И преди да ме въведат ''експертите'', заради личното ми мнение в някакви конвенции, платежни и т.н. ще им кажа нещо, което искам да кажа от много време.

Да го ду*ате."

Като човек, който създава изкуство, като гражданин на Република България, като човек, който приема различията на хората...

Posted by Diana Dimitrova on Friday, June 23, 2023
Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес