Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи участват в проект за готварски рецепти от "Игра на тронове"

22 юни 2016, 14:07 часа

Сериалът „Игра на тронове“ си спечели безброй фенове от цял свят. Българо-ирландски екип от почитатели и на домашната храна създаде уеб сайтът na2na3.com, където се съсредотoчават върху храната, която любимите им герои консумират.

Според културните различния на народите, описани от Джордж Р.Р. Мартин, българските фенове съпоставят различни кулинарни традиции и създават фюжън рецепти от Седемте Кралства. Тези рецепти са взаимствани от национални кухни, простиращи се от Иран до Ирландия и съответстват на историите и произхода на отделни герои или народи от сериала.

Според българските фенове Джон Сноу обича да яде ванилов сладолед и да пие лимонада. Лейди Олена си пада по салата с козе сирене и смокини. Принцеса Денерис предпочита да похапва конска пържола с боб, Кралица Сърси – бисквитки и сирена на копия, а Санса – влюбени тарталети, които преглъща с коктейл.

Авторите на сайта искат да създадат глобално преживяване, което да насърчи всички любители на сериала да готвят качествена храна като представят многообразието на световната кухня през погледа на героите от „Игра на Тронове.“ Така се надяват да вдъхновят повече хора да готвят истинска храна у дома, защото насърчаването на готвенето вкъщи е важно по много причини – то е по-здравословно, сплотява семейството, по-евтино е и най-вече е по-вкусно.

За талисман на начинанието са избрали Лобода — героя на Захари Бахаров.„Човекоядец, наречен на растение, изпълняван от актьор, чието име значи sugar and spice (захар и бахар)! Идеален е!“ смее се Дениз Маклохлин, графичният дизайнер на сайта.

Стефани Вакарелийска
Стефани Вакарелийска Отговорен редактор
Новините днес