Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо съществуваме? Екип учени се опитва да отговори за 1,4 млрд. долара

24 юли 2017, 08:15 часа • 13427 прочитания

Според съвременната физика, цялата материя и антиматерия са се появили в равни части в началото и би трябвало да се заличат взаимно във вселената, преди да се появи нашата Земя. И все пак, ние сме тук.

"Ясно е, че живеем във вселена, която е съставена от материя", казва Джонатан Асади, асистент по физика в Тексаския университет в Арлингтън, пише БГНЕС.

Това е една от големите тайни за произхода на вселената, която Асади се надява, че ще разкрие с проучване на стойност 1,4 милиарда долара.

Експериментът "Deep Underground Neutrino Experiment" или "DUNE" вклюва близо 1000 учени, професори, инженери, студенти и други сътрудници от повече от 30 държави. Акцентът е върху субатомните частици, известни като неутрино, които постоянно ни "бомбардират", но преминават през телата ни безобидно, което ги прави трудни за изучаване. Физиците ги наричат "призрачни частици".

Подходът на DUNE ще бъде да оркестрира сблъсъците на неутрино и антинеутрино, изстреляни със скоростта на светлината през 800 мили от земната кора от Националната лаборатория за ускорители „Ферми”, близо до Чикаго.

"Разглеждаме най-фундаменталната природа на Вселената", разказва Асади. "Опитваме се да разберем основната природа на материята и асиметрията на антиматерията".

Изследователите се надяват да си отговорят и на въпросите за тъмната материя.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес