Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забраняват Facebook за деца

16 декември 2015, 13:36 часа • 19668 прочитания

Социалните мрежи и мобилните приложения за комуникация може да бъдат блокирани за деца под 16 години или да могат да се ползват от тях само след разрешение от родител. Това съобщава The Independent.

Мярката се обмисля като част от новите европейски правила за защита на данните. Това ще увеличи възрастта за цифрово съгласие от родители за деца на възраст от 13 на 16 години.

Това би означавало, че сайтове като Facebook и приложения като WhatsApp и Snapchat ще могат да бъдат използвани само от лица над 16 години.

Промяната предизвика възмущение в мнозина, въпреки че на практика тя е само разширяване на вече съществуващите изисквания за възрастова група.

Активисти обаче твърдят, че промяната на възрастта ще направи децата по-уязвими. Според тях чрез ограничаването на достъпа до данни и онлайн възможности тийнейджърите могат да пропуснат важна за бъдещето им информация.

Много сайтове, които забраняват достъпа на непълнолетни, са променили системата за влизане и изискват регистрация с банкова карта.

Вероятно технологичните компании ще лобират против предложенията. Новият закон ще бъде договорен между страните от ЕС тази седмица. След това той ще бъде обсъден от политиците, преди да се предложи за гласуване.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес