Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Yahoo си призна за огромен пробив и кражба на 1 млрд. акаунта

15 декември 2016, 08:15 часа • 1185 прочитания

Американската компания Yahoo! обяви, че е данните на над 1 млрд. потребители са били откраднати от хакери през 2013 година в отделен случай от предишно разкрития пробив, засегнал други 500 млн. акаунта, предаде БГНЕС.

""Yahoo! смята, че през август 2013 г. неоторизирани трето лице е откраднало информация, свързана с повече от един милиард потребителски акаунти," се казва в официално изявление. Компанията добавя и че инцидентът най-вероятно е различен от пробива, разкрит на 22 септември тази година.

Тогава ръководството на фирмата съобщи, че са били неправомерно извлечени данни за над 500 млн. нейни клиенти, включващи имена, имейл адреси, телефонни номера, дати на раждане, както и критпирани тайни въпроси и отговори. Експертите все още не са идентифицирали извършител, но от фирмата уверяват, че информацията, засягаща кредитни карти и банкови сметки не е била компрометирана. Въпреки това, успехът на хакерите се смята за най-голямата кибератака за кражба на данни в историята. По мащаби тя бие дори пробивът на MySpace, който през тази година установи, че са били откраднати 360 млн. акаунта и 427 млн. пароли.

Новината може да свали още повече цената на интернет гиганта, който в момента е в процес на продажба на основните си оперативни активи. Само няколко часа след оповестяването на кибер престъплението, стойността на акциите му намаля с 2,5%.

През юли тази година Yahoo! сключи сделка с телекомуникационния великан Verizon за над 4,8 млрд. долара, като му продаде основните си интернет услуги, като интернет портали и бизнес с онлайн реклами, с което постави край на 20-годишното си съществуване като самостоятелна и независима компания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес