Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След убийството на Флойд започна истинска война на хаштагове

05 юни 2020, 09:53 часа • 3025 прочитания

След убийството на Джордж Флойд истинска война се разразява в социалните мрежи. Три хаштага се бият за превъзходство в интернет пространството:#BlackLivesMatter;#BlueLivesMatter и #WhiteLivesMatter.

Два от каналите са свързани с противопоставянето срещу расизма в САЩ и полицейското насилие от една страна, и от друга - с ясно изразена подкрепа за силите на ред.

Третият обаче няма нищо общо със случая. Почитателите на корейската поп музика (K-pop) превзеха хаштага #WhiteLivesMatter, като публикуват изображения и видеоклипове на любимите си певци, съобщава BBC. Използването на маркера се увеличи като отговор на движението #BlackLivesMatter, като много постери се противопоставиха или критикуваха протестите. След като феновете на K-pop заляха хаштага със снимки и видеоклипове, терминът започна да става доста видим в Twitter.

Някои фенове сега се фокусират върху други тагове като #AllLivesMatter.

Хаштагът #BlueLivesMatter също увеличава популярносттта си, често се използва в подкрепа на полицията и критикува протестиращите #BlackLivesMatter.

Наводнявайки маркерите с видеоклипове и мемове, феновете на K-pop се надяват да удавят расистките или обидни постове. Кликването върху хаштага #WhiteLivesMatter вече показва хиляди K-pop публикации и съобщения в подкрепа за протестиращите в САЩ.

Във вторник тагът #BlackLivesMatter също преливаше, хиляди хора публикуваха обикновен черен квадрат в подкрепа на кампанията за „затъмняване“ в социалните медии.

Наводнението на постове затрудни хората да виждат актуализации за протестите или да споделят важна информация, използвайки маркера #BlackLivesMatter.

Активистите призоваха хората вместо това да използват термина #BlackOutTuesday.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес