Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ повдигна куп обвинения срещу Huawei

29 януари 2019, 06:20 часа • 1908 прочитания

Министерството на правосъдието на САЩ повдигна серия от обвинения по два отделни случая срещу китайския високотехнологичен гигант Huawei, предаде БГНЕС.

10 федерални обвинения са повдигнати срещу дъщерни компании на Huawei за кражба на роботизирана технология за тестове на смартфони и търговска информация от американската T-Mobile. Специално обвинение има за продажбата на Skycom - американските власти считат, че Huawei е контролирала купувача на Skycom и че Skycom е използван като "неофициален" инструмент за търговия в Иран.

Други 13 обвинения са повдигнати срещу главния изпълнителен директор на китайската фирма Мън Уанджоу за нарушаване на американските санкции срещу Иран - посредством компания в Хонгконг. Припомняме, че Уанджоу беше арестувана в Канада още през декември миналата година в Канада, по искане на САЩ, като тя все още не е екстрадирана в Съединените щати и е на свобода под гаранция.

"И двата вида обвинения показват нахалните и упорити действия на Huawei, целящи да експлоатират американските компании и финансови институции и да заплашват свободния и справедлив глобален пазар", заяви директорът на ФБР Кристофър Уей.

Логично Huawei официално отрече обвиненията, а китайското външно министерство ги нарече "нечестни и неморални", както и "политически манипулации".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес