Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компания пуска електрическа лъжица, която създава солен вкус без да подсолява храната

20 май 2024, 18:37 часа • 1559 прочитания

Японският гигант за напитки Kirin Holdings ще започне да продава електрическа лъжица, за която изследователите твърдят, че може да насърчи по-здравословното хранене чрез подобряване на соления вкус без прибавяне на допълнителна сол, предава Reuters.

Обявеното днес пускане на пазара на продукта бележи първата комерсиализация на технология, която миналата година спечели т.нар. Антинобелова награда (Ig Nobel), която отличава необичайни и причудливи изследвания. Антинобеловата награда се присъжда „за постижения, които първо те карат да се засмееш, а после – да се замислиш“, обясняват от организацията, присъждаща наградата.

ОЩЕ: Как да разберем, че прекаляваме със солта?

Kirin Holdings ще продаде само 200 от своите електрически лъжици за сол онлайн за 19 800 йени (127 долара) за брой през този месец. Ограничен брой такива лъжици ще бъдат предложени на потребителите през юни. Компанията планира новият продукт да достигне до 1 млн. потребители в световен мащаб в рамките на 5 години. Продажбите в чужбина ще започнат следващата година.

Снимка: iStock

Лъжицата, изработенаот пластмаса и метал, е разработена съвместно с преподавателя от университета Мейджи д-р Хомеи Мияшита. Тя работи чрез преминаване на слабо елетрическо поле от нея, за да се концентрират молекулите на натриевите йони върху езика, за да се подобри усещането за соленост на храната.

Компанията Kirin Holdings, заяви, че технологията има особено значение в Япония, където средно възрастен консумира около 10 гр. сол на ден – двойно повече от количеството, препоръчано от Световната здравна организация.

ОЩЕ: Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Излишният прием на натрий, съдържащ се в солта, е свързан с повишено високо кръвно налягане, инсулти и други заболявания.

Снимка: iStock

„Япония има хранителна култура, която предпочита солените вкусове“, каза изследователят на Kirin Holdings Ай Сато. „Японците като цяло трябва да намалят количеството на прием на сол, което може да бъде трудно като се има предвид това, което сме свикнали да ядем“.

„Това ни накара да разработим тази електрическа лъжица“, обясни Сато.

С тегло 60 гр, електрическата лъжицата работи с презареждаема литиева батерия.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес