Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика?

08 юни 2015, 17:07 часа • 46099 прочитания

Програмистите днес са навсякъде. Тяхната работа е важна дори за бизнесите извън ИТ индустрията. И въпреки че за един софтуерен инженер не представлява никаква трудност да проумее същността на който и да е било програмен език, за целия останал свят това, може би, не е така. Но ако човек успее да разбере функциите на основните езици, то за него би било много по-лесно да наема правилните хора, които да изпълняват софтуерните му задачи. И дори не е изключено сам той да се запали по програмирането. Заплатите в сектора все пак не са за изпускане. А ето и нещата, които би било полезно да знаете за 10-те най-разпространени програмни езика:

1. Java

Java определено заслужава челното място в класацията за най-често използвани програмни езици. Програмистите го употребяват за изграждане на сървърната логика на повечето уеб приложения, видео игри и мобилни апликации. Java е основата, на която са разработени повечето Android приложения, поради което е и любим език на голяма част от софтуерните инженери. Има си дори и своя собствена мантра – Write Once, Run Anywhere! = WORA. Тя произлиза от факта, че Java е създаден така, че да приляга на повечето софтуерни платформи.

2. Python

Пред Python не съществуват почти никакви ограничения – от уеб приложения до анализ на данни. Pinterest, Instagram и WordStream са написани именно на него. Със своя прост и ясен синтаксис, това е и един от най-лесните езици за усвояване. Според последни проучвания се оказва и най-преподаваният програмен език в американските училища. Популярността на Python се повиши толкова много след инвестициите на Google в него през последното десетилетие.

3. C++

C++ е полезен, тъй като осигурява директен хардуерeн достъп на програмистите, за да извличат максималното от мощността на своите процесори, но без да им се налага да пишат всичко на ръка. Този език е перфектният избор за разработването на многогигабайтови приложения за десктопи, конзоли и мобилни устройства. А поради съществуването на изключително много C++ компилатори, бихте могли да стартирате написаното на този програмен език почти навсякъде.

4. Ruby

Желаете да започнете с отскок своя проект или да създадете прототип на блестящата си идея за следващото ви голямо уеб приложение? Ruby ще ви помогне. Той е прост за усвояване и невероятно мощен език, който освен това задвижва стотици уеб приложения по целия свят.

5. JavaScript

JavaScript владее ИТ света. С него програмистите биха могли да разработват и да добавят интерактивни елементи на своите уебсайтове, да изграждат потребителски интерфейси, да създават уеб приложения без помощта на други езици.

6. C#

C# винаги се асоциира с компанията Microsoft, тъй като тя го използва за изработката на своите приложения. Синтаксисът му е сходен с този на Java, така че ако сте добри в единия от двата, не губете време, а се захванете и с другия.

7. PHP

PHP обикновено се използва за разработването на тежки уебсайтове и уеб приложения. Силата му е огромна. PHP е сърцевината на огромни сайтове като WordPress и Facebook. Брилянтното тук е, че езикът е с отворен код, така че достъпът до всички вече изградени модули, които могат да се взимат и преобразуват, е напълно свободен.

8. Objective-C

Objective-C е езикът, с който се разработват iOS приложенията. И въпреки големия шум около новия Apple език – Swift, Objective-C остава първенец за компанията.

9. SQL

SQL е основният език при работа с големи обеми от данни. Програмистите го употребяват за създаване, изменяне, извличане и манипулиране на данни. SQL е лесен за научаване, но обикновено се използва в комбинация с други езици.

10. C

C е предшественик на по-сложни програмни езици като Java и C#. Вероятно ще се запитате защо този език все още е толкова популярен. C е малък, бърз и мощен. Ако изграждате софтуер за вградени системи или за операционни системи (като Windows например), или просто желаете да изстискате и последната капка от ресурсите, с които разполагате, C винаги ще бъде насреща за вас.

Автор: Кристина Кацарска, Софтуерен университет

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес