Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как учител от Русе прилага новите технологии в часовете по ресторантьорство

31 юли 2024, 11:25 часа • 915 прочитания

Необходимостта от адаптиране на образованието към съвременните технологии събужда креативността у съвременните преподаватели, както и желанието им да надграждат собствените си дигитални умения. Като учител на дигитално поколение ученици за Йордан Адолфов работата с новите технологии е неминуема. Точно това е причинатата той да се включи в първата по рода си дигитална академия за учители, организирана от Yettel и образователния сайт Prepodavame.bg, създаден от Фондация „Заедно в час“. До момента в нея са участвали над 800 учители, които от своя страна са предали знанията си на повече от 7000 ученици.

“Прилагам наученото от академията в практическите часове по ресторантьорство - чертаем дигитални схеми за подредба на маси, определяме с учениците правилната последователност на обслужване на клиенти чрез електронните образователни игри и търсим държави по карта чрез електронните кръстословици”, обяснява Йордан Адолфов, който преподава по география и професионална подготовка в русенската Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов”.

Включването на реални примери от класната стая в обучението, което е преминал - „Въведение в изкуствения интелект“, според него помага много на преподавателите да разберат повече за изкуствения интелект (ИИ) и практическото му приложение в час. По думите му ИИ е едно от най-големите предизвикателства както за него, така и за учениците му и доброто познаване на този електронен ресурс за работа е важно, защото неизбежно става част и от образователната система. 

“С навлизането на STEM, STEAM, АІ и ChatGPT технологиите в средното образование преподаването на новия учебен материал в часовете по география, икономика и туризъм става още по-интересно и провокативно за учениците“, смята учителят и подчертава, че знанието има огромна сила и само когато сме добре информирани, можем да се възползваме максимално от предимствата на новите технологии.

Дигиталните умения са ключови за преподавателите. Да работят критично с информация онлайн и да използват активно инструменти, които пестят време и подобряват ангажираността на учениците, е изключително предимство в дигиталната ера.

Според Адолфов не само методиката на учителя е важна, но и самата работа с разнообразните електронни ресурси. Той смята, че новите технологии помагат на учениците да постигат забележителен напредък, а на учителите – да обменят информация и да създават проекти с колеги от всяка точка на света.

“Методите на преподаване еволюираха с времето. Като ученик аз съм използвал черната и бялата дъска за работа, а сега предизвикателство за мен в началото на моя педагогически стаж бе работата с електронните образователни ресурси и електронните бели дъски. Докато в миналото всеки ученик и учител трябваше да си представя природните процеси на науката, да чертае схеми и диаграми, да изработва модели и макети за усвояване на новия учебен материал, всичко това в настоящия дигитален ХХІ век се трансформира с мигновени сили, което улеснява работата на всички нас – обучаващите и обучаваните”, казва преподавателят по география.

Академията „Дигитални умения в ерата на изкуствения интелект“ е проект, който цели да подпомогне дигиталната компетентност на преподавателите и директорите, като им даде практически насоки за използването на новите технологии и внедряването им в учебния процес. Всички обучения са напълно безплатни за преподавателите, а желаещите да участват могат да се регистрират през уебсайта на организацията.

Партньорството между Yettel и Prepodavame.bg е част от програмата на телекома „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения“. С нея компанията си поставя за цел да подпомогне 10 хил. души да разширят цифровите си познания. Академията за учители надгражда инициативата на Yettel и Prepodavame.bg за развитие на дигитални умения на българските ученици в гимназиален етап, която се проведе през 2023 г. под формата на проектно предизвикателство.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес