Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изкуствен нос надушва бактерии във водата

11 септември 2015, 14:01 часа • 7960 прочитания

Изследователи разработиха изкуствен нос, който е устроен на същия принцип, както и човешкия, но притежава доста по-висока чувствителност – той е способен да "подуши" бактерии във водата дори ако тяхното количество не превишава 10 нанограма на литър. Статията на учените е публикувана в сп. Biosensors and Bioelectronics.

Както твърдят създателите на "носа", днес вече съществуват методи за откриване на опасни бактерии във водата, но ако тяхното количество е малко, то подобни тестове трябва да се провеждат в специални лаборатории. Освен това те отнемат прекалено много време.

Учените успели да създадат бионичен нос, който в прекия смикъл на думата е способен да надушва мириса на бактерии – дори когато тяхното количество не превишава 10 нанограма на литър.

Изобретението ще може да бъде използвано не само за определяне на степента на замърсеност на водата, но и например при търсене на наркотици или взривни вещества на летища или поставяне на медицинска диагноза. Известно е, че някои заболявания, включително рак, са причина човешкото тяло да започне да изработва специфична миризма.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес