Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

IBM работят върху Blockchain система, която да следи въглеродните емисии

01 юни 2018, 07:45 часа • 1522 прочитания

След като през последните месеци се появиха редица проекти, целящи внедряването на Blockchain технологията в различни сфери на икономиката (за проследяване и гарантиране на произхода на храни, скъпоценни камъни и други бижутерийни изделия и дори защита на лични данни), днес технологията намира приложение и в още една сфера – тази на екологията.

IBM обединяват сили с Veridium в сферата на Blockchain, за да изградят система, която ще позволи на различни индустриални предприятия да следят въглеродните си емисии и дали те превишават международните договорености. Veridium са разработили начин за проследяване на въглеродните емисии чрез Blockchain система и прилежащите ѝ токени, като по този начин отделения въглерод ще може да се закупува и продава. От Veridium не обясняват как ще се извършва закупуването и продаването на въглеродните емисии. За сега е ясно, че системата ще използва Blockchain протокола Stellar, който IBM разработват от октомври насам.

IBM влагат изключително много усилия за да са на гребена на вълната по отношение на Blockchain технологиите. Към момента компанията е партньор и инициатор на няколко по-големи проекта, свързани с децентрализираната, иновативна технология.

Автор: Георги Кацаров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес