Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов иска "Информационно обслужване" да отговаря за киберсигурността

17 септември 2019, 17:25 часа • 3931 прочитания

За финансовия министър Владислав Горанов има два сценария за допълнителен капацитет от скъпо наети IT служители. Те могат да консултират отделните звена как да поддържат по-добра киберсигурност, каза Горанов пред журналисти след форум по киберсигурност.

Единият е свързан с осигуряването на по-високи възнаграждения в Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), в която лимитиран брой хора да бъдат с много по-високи възнаграждения, адекватни на пазарните реалности.

Другото, върху което работим и тече дебат в българския парламент е възлагането на "Информационно обслужване" да поддържа критичните инфраструктури и големите системи и да се превърне в интегратор на големите държавни системи.

По този начин се интегрира по модела в Австрия, в Германия - една голяма държавна компания, която носи отговорност не само за изборите, както в последните години е традиция, но и по отношение на поддръжката на критична инфраструктура.

В това звено могат да се наемат такива хора, които да бъдат скъпо платени и да отговарят на стандартите на съвременните предизвикателства на киберсигурността и електронното управление, предложи финансовият министър.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес