Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да гледаш YouTube в Русия - мисия почти невъзможна (ВИДЕО)

01 август 2024, 12:48 часа • 1168 прочитания

На 1 август потребителите в Русия масово съобщават за проблеми с достъпа до уебсайта на YouTube и гледането на видеоклипове в платформата, става ясно от данните на DownDetector и Downradar.

Новината идва дни след като руският депутат Александър Хинщайн предупреди, че правителството умишлено ще забави скоростта на зареждане на YouTube в отговор на отказа на Google да изпълни исканията на руските власти.

Още: "Примирете се": От днес качеството на YouTube в Русия ще бъде сведено до минимум

Проблеми най-вече в Московска област

Според DownDetector мащабните прекъсвания са започнали малко след полунощ, когато при внезапен скок са регистрирани над 400 оплаквания. Броят им е спаднал до около 200 оплаквания около 9 ч. сутринта местно време.

Най-голям брой проблеми са били регистрирани в Московска област, но потребители са имали проблеми и в западни региони като Ленинградска област или Краснодарския край, както и в далекоизточните части на страната - например Владивосток.

Засега не е ясно дали проблемите са възникнали в резултат на техническа неизправност, или на умишлена намеса.

Проблеми с YouTube бяха забелязани и в някои други страни като Великобритания или САЩ през целия ден на 31 юли, макар и не в такъв голям брой като в Русия.

Още: България - държавата, която всеки иска да напусне: Как световноизвестни влогъри видяха страната ни (ВИДЕО)

Русия планира изцяло да блокира YouTube?

Руският законодател Александър Хинщайн заяви на 25 юли, че руските власти ще намалят скоростта на видеоуслугата с до 70% до края на следващата седмица. Репресиите на Русия срещу свободата на словото, особено по отношение на информация, която противоречи на наративите на Кремъл за пълномащабната война, се засилиха след 2022 г.

На 12 юли руското проправителствено издание Gazeta.ru съобщи, че руското правителство планира да блокира изцяло YouTube през септември, въпреки че Кремъл отрече това твърдение, припомня Kyiv Independent.

През юли YouTube блокира акаунтите на няколко руски творци, които попаднаха в списъка със санкции на ЕС заради подкрепата си за военните действия на Москва - сред тях са Ярослав Дронов (Шаман), Полина Гагарина или Григорий Лепс.

Още: По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес