Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдещите центрове за данни ще се извисяват в небесата

16 април 2016, 10:33 часа • 7826 прочитания

Дейта центровете обикновено са обширни пространства, приличащи на складове, натъпкани с компютри и охладителни системи. Но двама италиански архитекти са създали алтернативен проект, съвместяващ сървърните паркове с небостъргачите.

Марко Мерлети и Валерия Меркури са изработили проект на така наречената Дейта кула. И ако названието не ви се струва достатъчно фантастично, то самото изображение на концепцията на проблясващата кула над заснежените равнини на Исландия определено предизвиква кибер асоциации.

Впрочем концепцията изцяло се корени върху вече съществуващи технологии. Самите архитекти обясняват принципите на работа на проекта по следния начин:

"Кулата е замислена като гигантска триизмерна майчина палата с цилиндрична форма. Към външната фасада е прикрепен целият хард, а вътрешната част е празна. Тази празнина е техническо пространство, изпълняващо двойна функция – първо, това е главен комин на охладителната система, и второ, именно тук всички клетки могат да се пренесат при ремонти и ъпгрейд.

Големият охлаждащ вентилатор активира ефект на естествена тяга, затова всеки възел получава свеж въздух отвън и отдава топлия навътре. Разположението на кулата на изображението е избрано не заради драматичния ефект. Исландия вече е популярно място за разполагане на дейта центрове, тъй като електричеството там се генерира лесно чрез хидро- и геотермална енергия, а прохладният климат сваля изискванията за охлаждане.“

Концепцията вече е спечелила няколко награди и е заела трето място на ежегодния конкурс за небостъргачи eVolo’s Skyscraper Competition.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес